Home > Uncategorized > Οι θέσεις της «Δημιουργίας Ξανά» για την Παιδεία

Οι θέσεις της «Δημιουργίας Ξανά» για την Παιδεία

… στη διαμόρφωση των οποίων είχα κι εγώ μια μικρή συμμετοχή:

http://www.dimiourgiaxana.gr/index.php/2011-11-02-20-27-18

Περιμένω σχόλια.

Categories: Uncategorized Tags:
 1. Trollo
  April 23rd, 2012 at 00:09 | #1

  Καλή και ολοκληρωμένη δουλειά.
  Κατά τη γνώμη μου, τo 3 (ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ) ξεκινάει λάθος. Ένα νέο κόμμα κοινής λογικής, όπως η ΔΞ, πρέπει να έχει ως πρώτο και απόλυτο στόχο να βελτιώσει τα ελληνικά δημόσια ιδρύματα και όταν (και εφόσον) τα καταφέρει, να επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών.

  Επίσης, το άσυλο έχει πλέον καταργηθεί. Τι θα πει πλήρης κατάργηση?
  Το ίδιο και η συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές πρυτανικών αρχών.

  Τέλος, γιατί θα πρέπει να συνδεθούν οι προπτυχιακές σπουδές με την πραγματική οικονομία? Δεν επαρκούν οι μεταπτυχιακές ειδικεύσεις και τα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης?

  Νομίζω οτι έρχεται σε αντίθεση με αυτο που αναφέρεται στην αρχή: “Την κριτική τους σκέψη και την φιλομάθεια, την αντίληψη δηλαδή ότι η μάθηση είναι αυταξία και όχι εργαλείο για να «βγάζεις λεφτά», το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα την εξοβελίζει από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου.”

 2. April 23rd, 2012 at 00:18 | #2

  Διαβάζοντας στα γρήγορα, βγάζω το συμπέρασμα ότι θα χρειαστεί αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία …

 3. Τηλεθεατής
  April 23rd, 2012 at 08:47 | #3

  Τα περί παιδείας θεωρώ ότι διακατέχονται από κοινή λογική και είναι εν πάση περιπτώσει σοβαρά και συζητήσιμα. Τα περί γλώσσας όμως τα βρίσκω ως επί το πλείστον αστοιχείωτα και αρτηριοσκληρωτικά. Η «λαίλαπα των Greeklish» και το λεξιλόγιο που «με βία υπερβαίνει τις 500 λέξεις» είναι μύθοι που ανήκουν στις προγραμματικές θέσεις των καμμένων, όχι των νέων δημιουργών. Για να μην πιάσουμε την ανοησία των αρχαίων στο δημοτικό και τη χαζομάρα ότι «χωρίς τα αρχαία είναι αδύνατο να μιλήσεις σωστά τα νέα». Εικάζω ότι όποιος το έγραψε αυτό δεν έχει ιδέα όχι μόνο από γλώσσα και γλωσσική ανάπτυξη αλλά ούτε από δημοτικό σχολείο.

 4. poeta
  April 23rd, 2012 at 14:10 | #4

  Θα έλεγα ότι, σε σχέση με την ανώτατη παιδεία, το σημαντικότερο στοιχείο που πρεσβεύει η Δημιουργία Ξανά (και το αναφέρει πρώτο στον κατάλογο αξιών της) είναι η αξιοκρατία, η οποία “χρειάζεται συστήματα αξιολόγησης”, και η οποία δεν αναφέρεται στην σελίδα της παιδείας.

  Δύο σχόλια:

  Περί αρχαίων (ναι, είναι υπερβολική η έκφραση στο πρόγραμμα), μια προσωπική εμπειρία-άποψη: Αν είχα τον καθηγητή της Α’ Γυμνασίου και στο Δημοτικό, μόνο καλό θα μου έκανε – αν είχα την καθηγήτρια της Β’ Γυμνασίου, δεν θα είχα μάθει απολύτως τίποτα. Τα αρχαία μόνο πλούτος είναι για τον νεοέλληνα αν διδαχθούν σωστά.

  Η “λαίλαπα των Greeklish” δεν είναι, δυστυχώς, μύθος. Θα έλεγα ότι τα greeklish είναι και θέμα ευαισθησίας – και το να είσαι διδάκτορας γλωσσολογίας δεν σε καθιστά ευαίσθητο: “μια χαρά” επικοινωνούν μεταξύ τους με greeklish οι έλληνες γλωσσολόγοι που εγώ γνωρίζω. Είναι και θέμα αισθητικής καλλιέργειας. Νομίζω όμως ότι τα greeklish μάλλον εξασθενούν με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, αλλά το πρόβλημα ήταν και παραμένει η ορολογία, και χρειάζεται πιο ενεργή και επί τούτου επιστημονική παρέμβαση στον τομέα αυτό.

 5. poeta
  April 23rd, 2012 at 14:15 | #5

  “Ένα νέο κόμμα κοινής λογικής, όπως η ΔΞ, πρέπει να έχει ως πρώτο και απόλυτο στόχο να βελτιώσει τα ελληνικά δημόσια ιδρύματα και όταν (και εφόσον) τα καταφέρει, να επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών.”

  Όπως ανέφερα και σε άλλη σελίδα, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αν και εφόσον εγκριθούν, δεν θα λειτουργήσουν προ του 2017, για συνταγματικούς λόγους. Δεν αρκούν έξι έτη για να βελτιωθούν τα πανεπιστήμια; Όχι με τους σημερινούς ρυμούς, ναι με ρυθμούς που επιβάλλει ο επικείμενος ανταγωνισμός.

 6. Παραμυθιασμένος
  April 23rd, 2012 at 15:19 | #6

  Μάλλον Θέμη εκτίθεσαι. Υπάρχει δυνατότητα ο Τζήμερος και κάθε Τζήμερος βα νας σώσει; Βαρεθήκαμε από σωτήρες.

  Οπως έλεγε ένα καλός μου φίλος. Πολύ λάδι αλλά από τηγανίτα τίποτε… Η πολιτική στην Ελλάδα δεν είναι θέμα των social media. Γιατί αυτοί που τα παρακολουθούν μάλλον δεν ψηφίζουν.

  Ο οπουρτονισμός επίσης είναι αυτό που μας καταδιώκει όλους. Χθες έβλεπα την εκπομπή του Θεοδωράκη το ΜΕΓΑ κανάλι, όπου 3 άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης(Χαραλαμπίδης, Χειμωνάς και Τατσόπουλος) μας έδειξαν πως γίνονται οι κωλοτούμπες…Κανένας τους δεν πίστευε στα κόμματα που τους είχαν υποψηφίους…Κρίμα. Η χώρα πάει για φούντο.

 7. Trollo
  April 23rd, 2012 at 15:36 | #7

  @Παραμυθιασμένος

  Οι καλλιτέχνες στελεχώνουν το ψηφοδέλτια των γνωστών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ ο Πέτρος, αναμενόμενο, ΠΑΣΟΚ ο Χειμωνάς!!! ΝΔ ο Ρενος!!!) γιατί προσβλέπουν σε βουλευτική έδρα και σύνταξη. Εκλογή λόγω αναγνωρισιμότητας. Δεν τους ενδιαφέρει να προσφέρουν στο κοινωνικό καλό. Εξάλλου, οι δουλειές τους δεν πάνε και πολύ καλά πλέον. Τα βιβλία δεν πουλάνε όσο παλιά και οι επιχορηγούμενες από το ΥΠΠΟ ταινίες και θεατρικές παραστάσεις κόπηκαν. Άρα η εκλογή προσφέρει βόλεμα.

  Οι περιπτώσεις Τζήμερου-Λαζαρίδη είναι διαφορετικές. Αυτοί (και αρκετοί άλλοι μαζί τους, π.χ. Δοξιάδης) ξεβολεύονται από τις επιτυχημένες ασχολίες/επαγγέλματα/καθηκοντά τους με σκοπό να προσφέρουν.
  Και μην υποτιμάτε τα social media, θα θυμάστε το ποσοστό του Αμυρά στις δημοτικές του 2010.

 8. Θέμης Λαζαρίδης
  April 23rd, 2012 at 16:05 | #8

  Μα δεν παρουσιάζονται ως σωτήρες, ως κινητοποιημένοι πολίτες παρουσιάζονται. Εμένα μου άρεσε η αποφασιστικότητα και η πρόθεσή τους να καταρτίσουν λεπτομερές πρόγραμμα.

  Για τα αρχαία συμφωνώ, είναι υπερβολικό στο Δημοτικό. Το πολύ που μπορεί κανείς να κάνει στο Δημοτικό είναι να εισάγει κάποιες φράσεις της αρχαίας που έχουν ξεμείνει στα νέα ελληνικά ή τους τόνους έτσι ώστε να μην πελαγώνουν οι μαθητές στην Α’ Γυμνασίου. Γενικά, χρειάζεται συνολικός ανασχεδιασμός του πώς διδάσκονται τα Αρχαία (το ΠΩΣ έχει μεγάλη σημασία).

  Και για άλλες θέσεις έχω επιφυλάξεις.

 9. Ιστορικός
  April 23rd, 2012 at 18:59 | #9

  Μια βιαστική ματιά που έριξα, δείχνει πως θέλει δουλειά ακόμη.
  Για τα αρχαία π.χ. αναφέρθηκαν ήδη ενστάσεις, με τις οποίες συμφωνώ.
  Διαφωνώ με το επιθετικό (και ίσως δογματικό) πνεύμα, π.χ. στη Γερμανία δεν χρειάζεσαι καμία κάρτα εισόδου, μήπως δεν ανήκει κι αυτή «σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο»;

 10. Yiannis
  April 24th, 2012 at 14:49 | #10

  Σταματήστε να ψυρίζετε. Δεν είναι αυτό το θέμα. Εμένα η ΔΞ με έπεισε, και με τις θέσεις, αλλά και με τα λόγια 3-4 που έχω ακούσει. Η επόμενη Βουλή κινδυνεύει να είναι μίγμα ανικάνων, κλεφτών και τρελών, τι άλλο πρέπει να γίνει επιτέλους για να αρχίσουμε να κοιτάμε common sense εναλλακτικές???

 11. Τηλεθεατής
  April 24th, 2012 at 17:10 | #11

  Δεν είπαμε ότι δεν τους κοιτάμε ως μοναδική ή μία από τις ελάχιστες αποδεκτές εναλλακτικές. Απλώς θεωρώ ότι από τους σοβαρούς περιμένεις όντως να είναι σοβαροί. Από τους υπόλοιπους δεν υπάρχει ελπίδα, θα ήταν χάσιμο χρόνου να ασχοληθούμε με οτιδήποτε στα εκλογικά «προγράμματα» των κομμάτων (πλην Δράσης και Δημιουργίας Ξανά, κατά τη γνώμη μου).

 12. Μάνος Μακράκης
  April 24th, 2012 at 17:54 | #12

  Μου είναι δύσκολο να ακολουθήσω την ρητορική των δημαγωγικών τύπου και πολλές φορές ανόητων διαφημιστικών ανακοινώσεων της ΔΞ και πιθανόν να χάνω λογικές προτάσεις. Θα κάνω μια προσπάθεα να τις παρακάμψω και να δω την ουσία.
  Παρολ αυτά θα ήθελα να ρωτήσω αρχικά πως προέκυψαν κυρίως αυτές οι προτάσεις; Υπάρχουν μελέτες στις οποίες βασίστικαν και αν ναι ποιες και σε ποιο βαθμό; Υπάρχουν άλλα πρότυπα συστήματα στα οποία βασίζονται πχ;
  Τι σημαίνει και πως προκύπτει αυτό πχ: “Είναι επίσης απαραίτητη η διδασκαλία των αρχαίων από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, γιατί είτε το θέλουμε είτε όχι χωρίς τα αρχαία είναι αδύνατον να μιλήσεις σωστά τα νέα, ή να έχεις συνείδηση των όσων λες. ” . Είναι δυνατόν να είναι σημαντική η υποχρεωτική διδασκαλία των αρχαίων Ελληνικών από το δημοτικό! για τη σωστή χρήση των νέων Ελληνικών; Πως τεκμηριώνεται αυτή η διαπίστωση; Κάτι τέτοια διαβάζω από τη ΔΞ και δυσκολεύομαι να πάρω σοβαρά και όλα τα υπόλοιπα πλεον.

 13. Μάνος Μακράκης
  April 24th, 2012 at 17:57 | #13

  .. ζητώ κατανόηση για τα όποια γραμματικά και άλλα λάθη στο παραπάνω σχόλιό μου :) (πχ δημαγωγικών->δημαγωγικού)

 14. Βασίλης Μαντάς
  April 24th, 2012 at 17:59 | #14

  Μην μένετε στις λεπτομέρειες των θέσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα, δείτε το γενικό πλαίσιο και κυρίως την αναγκαιότητα να πετύχει το πείραμα. Το πείραμα που λέει ότι οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να πάρουν στα χέρια τους την ευθύνη της εκπροσώπησης και γιατί όχι και της εξουσίας και να σταματήσουν το παιχνίδι της εξουσιοδότησης σε πολιτικούς που απλά τα λένε ωραία, είναι αναγνωρίσιμοι, προβάλλονται από τα ΜΜΕ, και φυσικά είναι από τζάκι. Απέναντι σε όλο αυτό το κατεστημένο πολιτικό σύστημα κάποιοι βρήκαν το θάρρος και βγήκαν μπροστά, όχι με πέτρες, μολότωφ, και μούτζες, αλλά ζητώντας την ψήφο μας με αξιοπρέπεια και αρθρώνοντας ένα λόγο όσο το δυνατό πιο πολιτικός γίνεται. Πολιτικός τόσο σε επίπεδο μάκρο επιλογών αλλά και καθημερινών πρακτικών. Με ελάχιστη ως καθόλου διάθεση για δημαγωγία ή λαϊκισμό. Λάθη φυσικά και θα κάνουν. Δεν υπάρχουν αλάνθαστες και τέλειες προτάσεις, θέσεις, ιδέες. Το σημαντικό είναι η διάθεση για ενεργοποίηση, ο πρότερος επαγγελματικός βίος του καθενός διασφαλίζει, σε εμένα τουλάχιστον, ότι είναι διατεθειμένοι να πράξουν με μια trial and error λογική μάθησης.
  Μακάρι να ήμασταν το ίδιο καχύποπτοι, επιφυλακτικοί, προσεκτικοί και διερευνητικοί και σε αυτούς που ψηφίζαμε τόσα χρόνια και θα εξακολουθήσουμε (κάποιοι) να ψηφίζουμε και στο μέλλον…σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Κάπου διάβασα ένα ωραίο, δεν θυμάμαι που, κάπως έτσι…’πείραμα που έγινε σε χιμπατζήδες απέδειξε πως μετά από 4 ψηφοφορίες οι χιμπατζήδες σταμάτησαν να ψηφίζουν αυτούς που τους κοροϊδεύαν’.

 15. Yiannis
  April 24th, 2012 at 18:01 | #15

  Μα είναι σοβαροί – σοβαρότατοι. Ο λόγος είναι μεστός και λογικός. Εϊναι ημιτελής, τι να κάνουμε, ειναι ουσιαστικά 20-30 άνθρωποι που δουλεύουν τα πολύ βασικά και δεν είχαν παρά κάποιους, λίγους, μήνες. Επίσης, μην περιμένετε να συμφωνήτε σε όλα. Και εγώ και άλλοι που συζητώ, διαφωνούμε σε διάφορα απο εδώ και από εκεί, με τις θέσεις και τα λεγόμενα της ΔΞ, και επί της αρχής και στο επίπεδο της στρατηγικής. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Τα βασικά τα έχουν ορίσει με τέτοιο τρόπο που υπάρχουν ουσιαστικά οι μηχανισμοί για να τρέξει και να εξελιχθεί το σύστημα. “Πολίτη, σε εμπιστεύομαι”….

 16. gdchryss
  April 24th, 2012 at 19:17 | #16

  Τους παρακολούθησα την περασμένη Κυριακή και έμεινα κι εγώ με την εντύπωση πως είναι σοβαροί, ορθολογιστές και αξίζουν της προσοχής μας. Ισως λίγο περισσότερο ενθουσιώδεις και συναισθηματικοί από τα γούστα μου – δεν ξέρω αν οφείλεταισε δική τους άγνοια κινδύνου ή στον δικό μου μεσήλικα σκεπτικισμό.

  Η γνώμη μου ως προς τις προτάσεις τους για την Παιδεία είναι γενικά θετική. Επισημαίνω κι εγώ την υπερβολή των αρχαίων (οπως εκφράζεται). Επίσης, εχω μια αλλεργία στις επιτροπές σοφών στην Ελλάδα γιατι τείνουν να στελεχώνονται με ανθρώπους που δεν έχουν διάθεση να βάλουν πλάτη σε τίποτα πέραν της προσωπικής τους προβολής (σε αυτούς θα κατέτασσα τον Νανόπουλο, τον Μπαμπινιώτη και άλλους). Θα προτιμούσα επιτροπές επαρκών, σεμνών και εργατικών. Κι ακόμα, θα περίμενα από την ΔΞ μια αναφορά στην επιστημονική έρευνα και την σύνδεσή της με την Παιδεία.

  Ωστόσο, παρατηρώ ότι οι θέσεις τους εξελίσσονται και εκλεπτύνονται γρήγορα (η αρχική εκδοχή αυτων για την παιδεία ήταν πολύ αδρή). Αν αντέξουν το (όποιο)εκλογικό αποτέλεσμα θα γίνουν μάλλον καλύτεροι. Δεν μπορώ να πώ το ίδιο για πολλούς άλλους σχηματισμούς.

 17. physicist
  April 24th, 2012 at 19:42 | #17

  Δεν είναι κρίμα, πάντως, που ο ας τον πούμε φιλελέυθερος χώρος ή έστω οι ορθολογικότεροι από τους πολιτευόμενους, δείχνουν τα ίδια σημάδια κατακερματισμού (συν τ’ αρχηγηλίκια κ.τ.ο.) όπως οι αριστεριστές; Καλά παιδιά φαίνονται να είναι αυτοί της ΔΞ αλλά πολύ στο μαθητευόμενοι, προς το παρόν τουλάχιστον. Και όλη τούτη η ατμόσφαιρα πως όλοι οι πολιτικοί είναι λαμόγια και τούτο κι εκείνο, δεν ξέρω βρε παιδιά, δεν μ’ αρέσει και τόσο. Καλύτερα θα ήταν αν αυτές οι Πρωτοβουλίες Πολιτών ενέτασσαν στους κόλπους τους και μερικούς ψημένους πολιτικούς, γιατί αλλιώς ο κίνδυνος του λαϊκισμού και της ερασιτεχνίας είναι μεγάλος.

 18. physicist
  April 24th, 2012 at 19:56 | #18

  της ερασιτεχνίας των ερασιτεχνισμών.

 19. gdchryss
  April 24th, 2012 at 21:36 | #19

  @physicist
  Καταλαβαίνω το προβληματισμό σας και τον συμμερίζομαι. Απο την άλλη, οι περισότεροι ψημένοι συνήθως λαϊκίζουν, και θάθελα να θυμηθούμε ότι ο ερασιτεχνισμός ήταν κάποτε προσόν.
  Προς το παρόν, θεωρώ ότι δεν κινδυνεύουμε απο μία κυβέρνηση ΔΞ (ούτε από μια αντίστοιχη της Δράσης). Οταν έρθει η ώρα τους, θα προλάβουμε να τους εξοστρακίσουμε.
  😉
  (:-)

 20. physicist
  April 24th, 2012 at 22:16 | #20

  @gdchryss
  Ναι, το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΔΞ ή Δράσης είναι στη σφαίρα της φαντασίας, συμφωνώ. Όπως συμφωνώ και στο ότι υπάρχει ένα είδος ερασιτεχνισμού που είναι προσόν. Υπάρχουν όμως και πολλά που δεν είναι. Κι εμένα, η αδυναμία ορθολογικών ανθρώπων να βάλουν στην άκρη τ’ αρχηγηλίκια ή ό,τι άλλο εξανεμίζει τις ελπίδες να υπαρχει ορθολογική φωνή στη νέα Βουλή, μού δημιουργεί κακή εντύπωση. Θα δείξει. Αυτούς έχουμε, μ’ αυτούς θα πορευτούμε.

  Όσο για τους ψημένους πολιτικούς, εγώ νομίζω ότι κάποιοι απ’ αυτούς, αν εντάσσονταν σε υγιές πλαίσιο, δεν θα λαϊκίζαν απαραίτητα. Και η εμπειρία από πολλά grass-root movements με ισχυρή δόση αγανάκτησης και ακτιβισμού είναι συντριπτικά αρνητική.

  (Ισχύει επίσης ότι, σε πολιτικά ζητήματα, η αισιοδοξία δεν είναι προσόν μου). :-)

 21. gdchryss
  April 24th, 2012 at 22:57 | #21

  @physicist
  Αχ.
  Κι εγώ θα ήθελα ένα κόμμα Δημιουργικής Δράσης (χωρίς “Ξανά” που δεν βγάζει και νόημα) με Υπουργεία εξάπαντος στους Α. Πετρουλάκη και Γ. Μπουτάρη.

 22. physicist
  April 24th, 2012 at 23:10 | #22

  gdchryss :
  @physicist
  Αχ.
  Κι εγώ θα ήθελα ένα κόμμα Δημιουργικής Δράσης (χωρίς “Ξανά” που δεν βγάζει και νόημα) με Υπουργεία εξάπαντος στους Α. Πετρουλάκη και Γ. Μπουτάρη.

  (Η έμφαση δική μοου).

  Συνειρμικά με το «ξανά», θυμήθηκα εκείνο το σύνθημα των αμφιθεάτρων στα φοιτητικά μου χρόνια:

  Ενότητα και πάλη,
  και πάλι, και πάλι,
  και πάλι και πάλι!

 23. gdchryss
  April 24th, 2012 at 23:35 | #23

  @physicist
  Εγώ πάλι τότε νόμιζα πως ήταν όλα “η”.
  Σαν τον παλιό καιρό η κουβέντα. Αλλα που είναι ο κόκκινος, ο πλώριος, ο μπιεντρουβές και τα άλλα παιδιά?

 24. physicist
  April 24th, 2012 at 23:57 | #24

  @gdchryss
  Καλά το θυμάσαι, ολα «η» ήτανε ή μάλλον πήγαινε: Ενότητα και πάλη, να φύγει η Δεξιά/για την Αλλαγή/δεν ξέρω τι άλλο. Το και πάλι, και πάλι … ήτανε δούλεμα.

  Έλα ντε, που είναι η παλιοπαρέα; Κι εκείνος ο παρσιφάλ πού βόσκει, κι ο ΑΑΤ και τ’ άλλα τα παληκάρια; Τον πλώριο κάπου νομίζω τον πήρε το μάτι μου.

 25. parsifal
  April 25th, 2012 at 08:27 | #25

  @physicist
  Έλα, ο parsifal είναι στα λημέρια του Θέμη και μόλις τώρα πήρε χαμπάρι ότι το μαγαζί ξανα-άνοιξε! :-)

  Λοιπόν, ανεξάρτητα των θέσεων για την παιδεία και τις πολιτικές φιλοδοξίες όσων αποφάσισαν να εκτεθούν στις εκλογές, νομίζω ότι το μεγαλύτερο ζητούμενο αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές είναι βρούμε τον τρόπο για να συνέλθουμε ως λαός (συνέλθουμε=να έρθουμε στα συγκαλά μας και να πάψουμε να είμαστε εκτός τόπου και χρόνου) και να σταματήσουμε να μοιάζουμε με το τρελό χωριό του Αστερίξ. Την επιστροφή στην κοινή λογική ποιός μπορεί να την εξασφαλίσει?

  Υπό αυτή την έννοια στην πολιτικη είναι σημαντικό και το μάρκετινγκ. Δεν αρκούν οι καλές ιδέες, αλλά χρειάζεται και η φαντεζί βιτρίνα που θα τις ‘πουλήσει’ στον κόσμο. Και μάλλον οι παραδοσιακοί πολιτικοί το έχουν αυτό το ταλέντο…

 26. physicist
  April 25th, 2012 at 08:39 | #26

  @parsifal

  Έλα ρε μάστορα, καλώς τον! Άργησες. :-)

 27. plorius
  April 25th, 2012 at 10:49 | #27

  Καλως τους, χαιρομαι που σας ακουω.
  Συμπαθητικα ακουω κι εγω αυτα τα παιδια, αλλα τι να σου κανει ενα καγιακ απεναντι σε ενα αεροπλανοφορο; Εδω πρεπει να μαζευτουν πολιτικοι πρωτης γραμμης-σχετικα καθαροι- να φτιαξουν κατι. Και μαλιστα γρηγορα γιατι δεν μας παιρνει η καθυστερηση.

  Για τον Μητροπανο που εφυγε νωρις:
  http://www.youtube.com/watch?v=dRZbBec3A8I

 28. αν
  April 26th, 2012 at 10:42 | #28

  Θεωρώ άστοχη προτεραιότητα για τα Πανεπιστήμια την αναθεώρηση του άρθρου 16. Ειδικά όταν δεν αναφέρεται τίποτα για την ανάγκη εξορθολογισμού της υπάρχουσας δομής της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

  Η ουσία σε αυτή τη φάση είναι πόσα πανεπιστήμια (και τι μορφής, π.χ. ερευνητικής προτεραιότητας, με έμφαση στη διδασκαλία ή στην εφαρμογή) χρειάζεται η Ελλάδα. Δυστυχώς δεν βλέπω κάτι επί τούτου…

  Μία χώρα 11 εκατομμυρίων δεν μπορεί να έχει 40+ ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτή είναι η κληρονομιού του οικονομικού μοντέλου που απέτυχε τραγικά και μας τελείωσε.

 29. αν
  April 26th, 2012 at 10:43 | #29

  (υστερόγραφο για να μην ξεχνάμε: προφανώς η μόνη ιδέα που παραμένει ακλόνητη πέρα και έξω από κρίση και μνημόνια είναι ο Θρύλος)

 30. Θέμης Λαζαρίδης
  April 26th, 2012 at 15:49 | #30

  http://www.enikos.gr/politics/37861,Anakoinwsan_ta_onomata.html

  Απογοητευτικό το ψηφοδέλτιο επικρατείας. Λυπάμαι.

 31. April 26th, 2012 at 20:19 | #31

  Πολύ καλύτερο το της Δράσης. Έχει και τον γνωστό στο GURF mας, Ορέστη Καλογήρου. :)

 32. Μ. Κοutsilieris
  April 26th, 2012 at 20:36 | #32
 33. Μ. Κοutsilieris
  April 26th, 2012 at 20:38 | #33

  αν :
  (υστερόγραφο για να μην ξεχνάμε: προφανώς η μόνη ιδέα που παραμένει ακλόνητη πέρα και έξω από κρίση και μνημόνια είναι ο Θρύλος)

  @αν
  Καλα τώρα που θα ξαναπάρει ο Ντέμης την ΑΕΚΑΡΑ θα δεις μπερικιετια!!!!!!!!!

 34. April 28th, 2012 at 17:41 | #34

  @physicist
  Παρακολουθώ σιωπηλά (όποτε μπορώ) και από μακριά, και θλίβομαι.

Comments are closed.