Home > Uncategorized > Η πορεία του νόμου 4009

Η πορεία του νόμου 4009

Η Άννα Διαμαντοπούλου και οι συνεργάτες της είχαν μια μεγάλη επιτυχία το περασμένο καλοκαίρι με την ψήφιση του νόμου 4009 από τα 5/6 της Βουλής. Την επιτυχία αυτή την πήραν, την πέταξαν στην τουαλέτα και τράβηξαν τα καζανάκι, αφήνοντας θρασύτατες μειοψηφίες να ακυρώσουν την εφαρμογή του νόμου.

Όταν είδε τι γινόταν με τις εκλογές έπρεπε η κ. Διαμαντοπούλου να παρέμβει ΑΜΕΣΑ και να δώσει λύση σε συνεννόηση με τις οργανωτικές επιτροπές (αστυνομική προστασία, επιστολική ψήφος, οτιδήποτε). Δεν το έκανε και άφησε το χρόνο να παρέλθει άπρακτος. Το άλλο λάθος φυσικά ήταν η εγκατάλειψη του Υπουργείου Παιδείας.

Ο κ. Μπαμπινιώτης επιβεβαίωσε απλώς την εικόνα του ως υπηρέτης του status quo. Δεν περιμέναμε και τίποτε περισσότερο. Μου άρεσε πάντως η γενική καταγραυγή που ακολούθησε την απόφασή του να αποσυνδέσει την χρηματοδότηση από την εφαρμογή του νόμου (αν και θεωρώ την απειλή μη χρηματοδότησης αναποτελεσματικό μηχανισμό πίεσης).

Οι προοπτικές είναι χλωμές. Υπουργοί σαν την Διαμαντοπούλου (με όλες τις ατέλειές της) δεν υπάρχουν πολλοί. Φοβάμαι πολύ τις ερχόμενες εκλογές. Οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις εμφανίζονται αδύναμες και διασπασμένες. Οι ηγέτες των μεγάλων κομμάτων δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Το πολιτικό σύστημα δεν βάζει μυαλό με τίποτα. Στο λαό κυριαρχεί ο θυμός και όχι ο ορθολογισμός.

Categories: Uncategorized Tags:
 1. Basil
  April 22nd, 2012 at 14:22 | #1

  Η κατάσταση είναι ασταθής και όχι μόνο στην παιδεία. Ένας αιώνας φαίνεται να πέρασε από τότε που γράφαμε καθημερινά στο φόρουμ. Είναι πλέον δύσκολο να προβλέψεις τι θα γίνει μετά από μια κατακερματισμένη βουλή με αυξημένα ποσοστά των άκρων. Μάλλον ακρότητες.

 2. physicist
  April 22nd, 2012 at 16:27 | #2

  Τίποτα καλό δεν θα γίνει. Θυμάμαι τους (ομολογουμένως πολύ λίγους) αφελείς εδώ στο Φόρουμ που πανηγύριζαν για το Μνημόνιο και την Τρόικα, ενθουσιασμένοι με την ιδέα ότι υπό επιτήρηση η Ελλάδα θα γίνει Δυτική χώρα. Yeap, and monkeys can fly out of my butt.

 3. εδω ειναι βαλκανια ρεεεε!
  April 22nd, 2012 at 16:43 | #3

  και όλα είναι θαυμάσια! εκτός από μερικές ατέλειες που θα τις διορθώσει ένας ισόβιος Υπουργός Παιδείας. όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο είναι γιατί δεν έχει σχέση με το Πανεπιστήμιο και δεν έχει διαβάσει το Νέο Νομο.

  Τάδε έφη:
  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=454158&h1=true

 4. εδω ειναι βαλκανια ρεεεε!
  April 22nd, 2012 at 16:56 | #4

  και οι ατέλειες συνίστανται στα εξής:

  1. ο νόμος για τη Δευτεροβάθμια δεν εφαρμόζεται γιατί δεν υποστηρίχθηκε από την ευρύτερη πλειοψηφία η Βουλή, και

  2. ο νόμος για τα ΑΕΙ που υποστηρίχθηκε από την ευρύτερη πλειοψηφία στη Βουλή δεν εφαρμόζεται.

  κατά τ΄άλλα είμαστε μια ευνομούμενη πολιτεία και μια ωραία ατιμόσφαιρα.

 5. physicist
  April 22nd, 2012 at 16:59 | #5

  εδω ειναι βαλκανια ρεεεε! :
  και οι ατέλειες συνίστανται στα εξής:
  1. ο νόμος για τη Δευτεροβάθμια δεν εφαρμόζεται γιατί δεν υποστηρίχθηκε από την ευρύτερη πλειοψηφία η Βουλή, και
  2. ο νόμος για τα ΑΕΙ που υποστηρίχθηκε από την ευρύτερη πλειοψηφία στη Βουλή δεν εφαρμόζεται.
  κατά τ΄άλλα είμαστε μια ευνομούμενη πολιτεία και μια ωραία ατιμόσφαιρα.

  Σερβίρουμε και καταΐφι.

 6. lolita
  April 22nd, 2012 at 17:01 | #6

  @εδω ειναι βαλκανια ρεεεε!

  Μια χαρά τα λέει ο Μπαμπί…ουτε και εγώ το περίμενα (Δεξιός γαρ ών) να έχει μία τόσο σοβαρή τοποθέτηση.

 7. εδω ειναι βαλκανια ρεεεε!
  April 22nd, 2012 at 17:02 | #7

  κατά πάντα ΑΡΙΣΤΟΙ.

  βλέπε και τα αποτελέσματα της ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ:
  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=445314

 8. εδω ειναι βαλκανια ρεεεε!
  April 22nd, 2012 at 17:06 | #8

  @lolita

  η σοβαρότητα της τοποθέτησης δεν φαίνεται στα λόγια, αλλά στα έργα.

  τι πράττει ο Υπουργός για τις ατασθαλείες στην ΑΡΙΣΤΕΙΑ και για το μοίρασμα 60.000.000 ΕΥΡΩ με αδιαφανείς διαδικασίες?

  εδώ σε θέλω κάβουρα! να περπατάς στα κάρβουνα!

 9. lolita
  April 22nd, 2012 at 19:26 | #9

  @εδω ειναι βαλκανια ρεεεε!

  Σωστά αυτά που λέτε αλλά δεν νομίζω ότι ο Μπ. έχει σκοπό ή εντολές να συγκρουσθεί με την κομματομαφία ή το παρα-υπουργείο της Διαμαντοπούλου.
  Αν είναι υπουργός μετά τις εκλογές, που αμφιβάλλω, τότε θα δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος του

 10. lolita
  April 22nd, 2012 at 19:45 | #10

  ΑΡΙΣΤΕΙΑ

  Υπέβαλα όπως και εκατοντάδες άλλοι.

  Η κρίση ήταν ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ(ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ) του στυλ: εξαίρετος επιστήμονας και θαυμάσια ιδέα. Βαθμός=1

  Ποιοί ήταν οι κριτές? Συνάδελφοι του εξωτερικού μου είπαν ότι ήταν postdocia κυρίως και μεταπτυχιακοί. Δεν το πίστεψα μέχρι που το επιβεβαίωσαν παλιοί μαθητές μου που κάνουν τώρα μεταπτυχιακό στη Δύση.

  Καλό θα ήταν να έχουμε έναν πίνακα με το ποιοί πήραν ΘΑΛΗΣ και ΑΡΙΣΤΕΙΑ και το ποιά είναι η θέση τους σχετικά με το νέο νόμο!!!!!

  Ερώτηση: Εν μέσω κρίσης γιατί βγάζεις 100-150 προγράμματα των 800000 ευρώ και δεν βγάζεις 1500 των 50000, ώστε να έχεις περισσότερους αποδέκτες και μετά να κάνεις έναν κατάλογο με το ποιοί δούλεψαν και είχαν αποτελέσματα ώστε να πριμοδοτηθούν την επόμενη φορά;

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βασική Αρχή της κομματομαφίας ΠΑΣΟΚ είναι: Πολλά λεφτά σε λίγους ώστε να αποτελούν βασικό πυρήνα δεσμευμένων οπαδών.

 11. Θέμης Λαζαρίδης
  April 22nd, 2012 at 20:24 | #11

  Άνοιξα νέο θέμα για την Αριστεία. Στον σύνδεσμο που παραθέτω μπορεί κανείς να δει τα ονόματα όλων των μελών των θεματικών περιοχών.

 12. Trollo
 13. April 24th, 2012 at 09:03 | #13

  Μην πυροβολείτε τον υπουργό. … Δοξάστε τον!
  Δεν μπορώ να μην σταθώ στον σοβαρό προβληματισμό του Υπουργού
  «Και τι θα γίνει αν μικρές ομάδες συνεχίσουν να εμποδίζουν ακόμη και τις πρυτανικές αρχές να διεξαγάγουν τις εκλογές για τα Συμβούλια; Εδώ αρχίζει η αποκλειστική ευθύνη των πρυτανικών αρχών αλλά και ολόκληρης τής πανεπιστημιακής κοινότητας. Υπάρχουν εσωτερικές διαδικασίες, το πειθαρχικό συμβούλιο των πανεπιστημίων που μπορεί να ελέγξει τους εκ του ασφαλούς παρανομούντες, για δε τους εξωπανεπιστημιακούς υπάρχουν οι νόμοι τής Πολιτείας που ισχύουν για όλους τους πολίτες οι οποίοι δεν είναι φοιτητές.»

  Ένα προβληματισμό στον οποίο καταλήγει μετά από την παράθεση θέσεων και αντιλήψεων, που αν δεν …
  http://ellinikodimosiopanepistimio.blogspot.com/2012/04/blog-post_23.html

 14. parsifal
  April 25th, 2012 at 08:43 | #14

  Θέμη θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με την εκτίμησή σου ότι ‘…αφήνοντας θρασύτατες μειοψηφίες να ακυρώσουν την εφαρμογή του νόμου’.

  Μάλλον είσαι μακρυά και δεν ξέρεις τα πράγματα καλά.

  Οι μειοψηφίες δεν ήταν ούτε μειοψηφίες ούτε θρασύτατες. Εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία από τους πρυτάνεις που εξέφραζαν την πλειοψηφία των ΔΕΠ. Και μεταξύ των μελών ΔΕΠ υπάρχει πλειοψηφική αντίδραση στον 4009. Είναι πολλοί αυτοί που ξεβολεύονται…

  Οι πρυτάνεις ξεσήκωσαν τις καταλήψεις (έστω και αν δεν το ομολογούν), πίεσαν τα μέλη ΔΕΠ που ήταν υπέρ του νόμου να δώσουν παράνομες εξετάσεις (δεν τα κατάφεραν παντού), οι σύλλογοι των μελών ΔΕΠ πρόωθησαν κάθε δυνατή διευκόλυνση προς τους καταληψίες αλλά και προς αυτούς που δεν επιτρέπουν να γίνουν οι εκλογές για τα συμβούλια και όταν είμαστε πίσω από κλειστές πόρτες ομολογούν ότι ‘πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά που αγωνίζονται για εμάς’.

  Δυστυχώς το σύστημα είναι τόσο διαβρωμένο και τόσο εκτός διεθνούς πραγματικότητας που δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Επίσης, αυτή δεν είναι κατάλληλη περίοδος για επίδειξη πυγμής από πλευράς υπουργείου, γιατί η κοινωνία βράζει (καλώς ή κακώς) και σε περίπτωση ατυχήματος που θα είχαμε κανένα σοβαρό τραυματισμό φοιτητή την επόμενη ώρα θα είχαμε επανάσταση με ανυπολόγιστες συνέπειες.

  Ξέρεις πολύ καλά ότι ήμουν και είμαι από τους ενθουσιώδεις υποστηρικτές του 4009, αλλά ομολογώ ότι αυτή την περιόδο η κοινωνική ομαλότητα είναι το πρώτο ζητούμενο, έστω και αν μας πάει ακαδημαϊκά πιο πίσω.

 15. Νεαρή
  April 25th, 2012 at 12:32 | #15

  Η κατάσταση είναι τόσο προβληματική που προφανώς δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξει. Αυτοί που είναι μέσα στα πανεπιστήμια και έχουν διοικητικές θέσεις δεν έχουν οι περισσότεροι και κανένα σοβαρό κίνητρο για να τα μεταρρυθμίσουν. Ούτως ή άλλως πολύ σπάνια θα δει κανείς κάποιο θεσμό της ελληνικής κοινωνίας να αλλάζει. Οι νέοι άνθρωποι θεωρούν πλέον απόλυτα δεδομένο ότι θα φύγουν στο εξωτερικό. Και όσοι μένουν στην Ελλάδα αισθάνονται σαν να είναι εκτός παιχνιδιού.
  Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται και για μια μάχη ανάμεσα σε γενιές.
  Αν η ηλικία σου είναι ας πούμε ανάμεσα στα 40-65 και ζεις στην Ελλάδα, έχεις πολλές πιθανότητες να είσαι καλοζωισμένος, με χρήματα και ξεκούραστος. Συνεπώς γιατί να θέλεις να μεταρρυθμίσεις θεσμούς προς όφελος των νεότερων;

 16. Θέμης Λαζαρίδης
  April 25th, 2012 at 14:29 | #16

  @parsifal

  Καλώς τον. «να δώσουν παράνομες εξετάσεις». Δεν το κατάλαβα αυτό.

  Αν οι αντιδρώντες είναι πλειοψηφία γιατί δεν άφησαν να εκφραστεί αυτό στην κάλπη; Κάποιοι υποψήφιοι στο ΑΠΘ δεσμεύθηκαν ότι θα παραιτηθούν αν η πλειοφηψία ψηφίσει λευκό (κάτι τέτοιο θυμάμαι).

 17. parsifal
  April 25th, 2012 at 15:32 | #17

  @Θέμης Λαζαρίδης
  Καλώς σας βρήκα και ευχαριστούμε για την επανενεργοποίηση.

  Στον 4009 δεν υπάρχουν οι έννοιες των διπλών εξεταστικών περιόδων, πτυχιακών εξεταστικών περιόδων και απαγορεύεται η μετακίνηση της εξεταστικής περιόδου σε χρόνο που γίνονται μαθήματα. Με αυτά τα δεδομένα σε όσα τμήματα ήταν σε κατάληψη τον περασμένο Σεπτέμβριο θα έπρεπε να χαθεί η αντίστοιχη εξεταστική περίοδος. Παρ’όλ’αυτά οι πρυτάνεις πιέσαν ασφυκτικά ώστε οι εξετάσεις να γίνουν. Αυτό είναι παράνομο. Ζήσαμε σκηνικά παραλογισμού όπου ψηφίζαμε στις γενικές συνελεύσεις αν θα γίνουν εξατάσεις ή όχι (δηλ. αν θα παρανομήσουμε επισήμως ή όχι) και οι συνάδελφοι που συντάσονταν με τον πρύτανη και τους φοιτητές (και δημιούργησαν την πλειοψηφία) είχαν ακριβώς το επιχείρημα ‘τα παιδιά αγωνίζονται για εμάς και πρέπει να τα βοηθήσουμε’. Ήταν μια αισχρή συναλλαγή.

  Η εκτίμησή μου με βάση το τί ακούγεται στις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων είναι ότι όντως οι αντιδρώντες είναι πλειοψηφία. Ρώτησα έναν φίλο και συνάδελφο που είναι από αυτούς που αντιδρούν πολύ γιατί θέουν να εμπδίσουν την διεξαγωγή των εκλογών ενώ θα μπορούσαν να συμμετέχουν και να εκλέξουν στο συμβούλιο ανρώπους με τις δικές τους θέσεις. Δεν πήρα πειστική απάντηση. Ενδεχομένως η καλιέργεια της έντασης να εξυπηρετεί γενικότερους κομματικούς σκοπούς πολιτικών χώρων που να επιθυμούν την κοινωνική αναταραχή…

 18. junior_faculty
  April 25th, 2012 at 16:15 | #18

  Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Τείνω να συμφωνήσω με τον parsifal στο ότι η πλειοψηφία μέσα στα πανεπιστήμια δε θέλει αλλαγές. Από τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία που ήταν η μόνη που θα μπορούσε να σπάσει το κατεστημένο μέσα στα Πανεπιστήμια (αν μπορούσε και αυτή) έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν ενδιαφέρεται για πραγματική αλλαγή με την τοποθέτηση Μπαμπινιώτη στο Υπουργείο Παιδείας δεν ξέρω αν έχει νόημα να ελπίζουμε. Κάθε μέρα που περνάει τα πράγματα γίνονται χειρότερα.

  Όσον αφορά το θέμα των παράνομων εξετάσεων, αυτό που αναφέρει ο parsifal, δηλαδή παράνομες εξεταστικές και πιέσεις και νουθεσίες σε μέλη ΔΕΠ έγινε όχι μόνο το Σεπτέμβριο, αλλά και το Φεβρουάριο.

 19. gdchryss
  April 25th, 2012 at 17:08 | #19

  Μαρία Κατσουνάκη, από την σημερινή Καθημερινή
  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_25/04/2012_439206

 20. xmachina
  April 25th, 2012 at 17:13 | #20

  junior_faculty :
  Από τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία που ήταν η μόνη που θα μπορούσε να σπάσει το κατεστημένο μέσα στα Πανεπιστήμια (αν μπορούσε και αυτή) έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν ενδιαφέρεται για πραγματική αλλαγή με την τοποθέτηση Μπαμπινιώτη στο Υπουργείο Παιδείας δεν ξέρω αν έχει νόημα να ελπίζουμε. Κάθε μέρα που περνάει τα πράγματα γίνονται χειρότερα.

  Σωστά, αλλά πιστεύω οτι η τοποθέτηση Μπαμπινιώτη δεν ξεκίνησε την ιστορία αυτή. Θεωρώ οτι ξεκίνησε με την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία δεν αντέδρασε εγκαίρως όταν είδε οτι “κινητοποιήσεις” εμπόδιζαν την διαδικασία.
  Συμφωνώ με τους parsifal/junior_faculty και να προσθέσω όσο αφορά τις εξετάσεις, οτι οι πρυτάνεις έστελναν email στα τμήματα μεσούσης της εξεταστικής ώστε να επιτρέψουν στους φοιτητές τους να κάνουν συνελεύσεις (με προφανή στόχο να ψηφιστεί κατάληψη). Νομίζω οτι σε ορισμένα πανεπιστήμια μάλιστα, η εξεταστική ανεστάλη για μια βδομάδα για τον ίδιο λόγο (για να κάνουν συνέλευση οι φοιτητές).

 21. Θέμης Λαζαρίδης
  April 25th, 2012 at 17:33 | #21

  Τελικά, το μόνο που βγήκε από έξι χρόνια ακτιβισμού είναι ότι μερικές δεκάδες άνθρωποι γνωριστήκαμε και γίναμε φίλοι. Και είναι πολύ ευχάριστο όταν ξανασυναντιόμαστε. Ο αγώνας μας πιθανότατα είναι μάταιος, αλλά τέτοιοι αγώνες δίνουν αξία στη ζωή ενός ανθρώπου.

 22. junior_faculty
  April 25th, 2012 at 17:41 | #22

  @xmachina

  Ίσως να είμαι υποκειμενικός όσον αφορά τη Διαμαντοπούλου γιατί της αναγνωρίζω το ότι κατάφερε να ψηφιστεί ο 4009. Πώς θεωρείτε ότι έπρεπε να αντιδράσει; Η τήρηση των Νόμων δεν είναι και θέμα της Δικαστικής Εξουσίας; Και δεν είναι και θέμα όλων των πολιτών; Τι θα μπορούσε να κάνει ως Υπουργός; Νομίζω βγήκε στα κανάλια και μίλησε πολλές φορές, και απείλησε με διακοπή της χρηματοδότησης. Από εκεί και πέρα δε θα έπρεπε να έχει επέμβει ο Εισαγγελέας ή/και κάποιοι πολίτες να προβούν σε μηνύσεις κατά αυτών που εμποδίζουν την εφαρμογή του Νόμου; Για το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ έκανε παράνομες εξετάσεις παρόλο που υπήρξαν τουλάχιστον δύο διευκρινιστικές επιστολές του Υπουργείου για το θέμα αυτό σε Πανεπιστήμια φταίει η Διαμαντοπούλου;

  Δε λέω ότι η Διαμαντοπούλου είναι αλάνθαστη, αλλά πιστεύω ότι σε κάποιο βαθμό πρέπει να σεβαστούμε και το διαχωρισμό των εξουσιών. Αν η Δικαστική Εξουσία και οι πολίτες δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων πρέπει να σηκώνει όλο το βάρος στους ώμους της μία Υπουργός; Δεν πρέπει να στηρίξουν και άλλοι; Τουλάχιστον εκείνη κατάφερε να ψηφιστεί ο Νόμος από 250 βουλευτές.

 23. Ana
  April 25th, 2012 at 18:03 | #23

  >> Τουλάχιστον εκείνη κατάφερε να ψηφιστεί ο Νόμος από 250 βουλευτές.

  Δεδομένου ότι οι περισσότεροι βουλευτές δεν διαβάζουν τους νόμους που ψηφίζουν, δεν ξέρω τι αξία έχει αυτό.

  Η όλη κατάσταση δείχνει οοτι δεν αρκεί να περνάς νόμους με τον ‘τσαμπουκά’. Αυτό που λέγαμε μερικοί στην παλιά συζήτηση πριν τη ψήφιση του νόμου αποδεικνύετε τώρα. Η αλλαγή στα πανεπιστήμια θα έρθει μόνο μετά απο μακροπρόθεσμη προσπάθεια και μικρών αλλαγών καθε φορά. Trial and Error. Καθε μικρή προσπάθεια να βάζει το λιθαράκι της προς την κατεύθυνση αλλαγής της νοοτροπίας των πανεπιστημιακών. Όπως στην Εξέλιξη δηλαδή.

 24. Θέμης Λαζαρίδης
  April 25th, 2012 at 18:07 | #24

  Η εξέλιξη όμως λέει και το άλλο: είδη που δεν προσαρμόζονται εξαφανίζονται.

 25. Ιστορικός
  April 25th, 2012 at 19:26 | #25

  Ana :
  >> Όπως στην Εξέλιξη δηλαδή.

  @Ana
  “Καθε μικρή προσπάθεια να βάζει το λιθαράκι της προς την κατεύθυνση αλλαγής της νοοτροπίας των πανεπιστημιακών.”

  Την στιγμή που οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί θα έπρεπε να είναι πρωτοπόροι
  στην προσπάθεια αλλαγής κι εκσυγχρονισμού του Πανεπιστημίου…
  Αν έκανε ένα καλό ο νόμος αυτός ήταν το απόλυτο ξεβράκωμα της «ακαδημαϊκής»
  μας κουλτούρας και νοοτροπίας σε όλη την Κοινωνία.

 26. Ana
  April 25th, 2012 at 20:01 | #26

  Η κοινωνία αυτή είναι όσο ξεβράκωτοι και οι ακαδημαϊκοί.

  Ασε είμαι απίστευτα αποκαρδιωμένος

 27. εδω ειναι βαλκανια ρεεε!
 28. xmachina
  April 25th, 2012 at 20:43 | #28

  @junior_faculty
  Δε θα διαφωνήσω: όντως, αυτό που πέτυχε η Διαμαντοπούλου ήταν σημαντικό (να περάσει ο 4009). Όμως, αυτό είναι -δυστυχώς- η μισή δουλειά ενός υπουργού. Η άλλη μισή είναι και να εφαρμοστεί (ως εκτελεστική εξουσία).

  Ως υπουργός ήξερε με τι και ποιους είχε να κάνει και έπρεπε να δείξει εξ’αρχής οτι we really really mean it. Αν δεν κάνω λάθος και διορθώστε με αν δεν είναι έτσι, ο 4009 προβλέπει τη διαδικασία εκλογής συμβουλίου διοίκησης να την ξεκινήσει το υπουργείο, κάτι που π.χ. δεν το έκανε (ενδεχωμένως γιατί ήξερε οτι αν το κάνει η ακαδημαϊκή κοινοτητα θα την περιμένει στη γωνία με μηνύσεις ).

 29. xmachina
  April 25th, 2012 at 20:46 | #29

  ενδεχωμένος -> ενδεχομένως. sorry!

 30. Θέμης Λαζαρίδης
  April 25th, 2012 at 21:27 | #30

  http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4712178

  «Η λύση στα προβλήματα που δημιουργούν οι «δυνάμεις κατοχής» των ΑΕΙ στην ελεύθερη διεξαγωγή της εκλογής των Συμβουλίων μπορεί να είναι μία από τις παρακάτω: 1) η επιστολική ψηφοφορία (ή ψήφος διά αλληλογραφίας), η οποία εφαρμόζεται σε πάμπολλες επιστημονικές εταιρείες και συλλόγους σε όλον τον κόσμο και στη χώρα μας, 2) η διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας εκτός πανεπιστημίου (π.χ. σε ξενοδοχείο, όπως συμβαίνει σε σχεδόν όλες τις συνόδους των πρυτάνεων των πανεπιστημίων ή των προέδρων των ΤΕΙ), 3) η διεξαγωγή της διαδικασίας εκλογής στο κατά τόπους Πρωτοδικείο.»

  Έπρεπε η Α.Δ. να παρέμβει άμεσα και να προωθήσει μια από τις παραπάνω λύσεις σε συνεννόηση με τις οργανωτικές επιτροπές. Ξεκινώντας από πανεπιστήμια όπως της Κρήτης ή της Θεσσαλίας όπου οι πρυτανικές αρχές δεν ήταν αντίθετες στο νόμο.

 31. εδω ειναι βαλκανια ρεεε!
  April 25th, 2012 at 21:31 | #31
 32. εδω ειναι βαλκανια ρεεε!
 33. Basil
  April 25th, 2012 at 21:43 | #33

  Κατά αρχάς χαίρομαι πολύ που τα ξαναλέμε με όλους. Ευχαριστούμε Θέμη.
  @parsifal
  Οι παραστάσεις που αποκομίζω (από μακριά) μάλλον με κάνουν να συμφωνήσω μαζί σου. Πολλοί έχουν πολλά να χάσουν και και το γεγονός ότι κάτι ψηφίζεται στην Ελλάδα δε σημαίνει ότι και θα εφαρμοστεί. Η μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου διαχείριση από τη Διαμαντοπούλου ήταν κακή. Από που κι ως που έχει νόημα να κόψεις χρηματοδότηση από το όλον πανεπιστήμιο για τη μη συμμόρφωση στο νόμο; χάνεις και τους σύμμαχους που έχεις. Η διαχείριση έχει σημασία. Παρ’όλα αυτά τα ‘καινά δαιμόνια’ είναι εδώ και αργά αλλά σταθερά τα πράγματα θα αλλάξουν. Ίσως πάρει μια δεκαετία για μια ουσιαστική αλλαγή.

 34. junior_faculty
  April 25th, 2012 at 22:14 | #34

  @xmachina

  Δεκτό αυτό που λέτε και συμφωνώ ότι θα έπρεπε να δείξει ότι δε θα παίξουμε άλλο. Από την άλλη δείτε τι αντιδράσεις υπάρχουν στα πάντα, ένα κράτος όπου τίποτα δε λειτουργεί, μια κοινωνία που δε θέλει να αλλάξει τίποτα. Δεν ξέρουμε τι θα είχε γίνει αν ήταν πιο επιθετική. Ίσως να είχε και το αντίθετο αποτέλεσμα, να συσπείρωνε περισσότερο τις δυνάμεις της συντήρησης εναντίον του Νόμου. Ίσως να περίμενε ότι σιγά-σιγά ο Νόμος θα βοηθούσε να δημιουργηθεί πλειοψηφία υπέρ των αλλαγών, κάτι που, κατά τα φαινόμενα, δεν έγινε. Δε θέλω να φανώ υπερασπιστής της Διαμαντοπούλου, απλώς εκτιμώ το ότι σε ένα περιβάλλον εχθρικό, λαϊκισμού και παραλογισμού πέρασε συναινετικά έναν ιστορικό νόμο με όλα τα πιθανά προβλήματά του. Και μόνο γι’ αυτό προτίθεμαι να συγχωρήσω ανθρώπινα λάθη ή παραλείψεις που μπορεί να έκανε. Εν πάση περιπτώσει, καλώς ή κακώς Διαμαντοπούλου moved on, τώρα να δούμε τι κάνουμε που δεν έχουμε πια διστακτικότητα στο Υπουργείο, αλλά πίσω ολοταχώς.

 35. Trollo
  April 25th, 2012 at 22:51 | #35

  Οι εκλογές Κοσμητόρων, Προέδρων και Διευθυντών Τομέων θα γίνουν κατά την προ του Ν.4009 νομοθεσία.
  Αυτό ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στην Επιτροπή για την επανεξέταση του νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ που συνεδρίασε σήμερα στο υπουργείο Παιδείας.

  Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο
  Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο Π Ρ Υ Τ Α Ν Η
  Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου,15780, τηλ. 210 772 2047, fax: 210 7722048 e-mail: ssimop@central.ntua.gr
  Αθήνα, 23 Απριλίου 2012

  Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

  Όπως μας ενημέρωσε ο Πρύτανης του Ιδρύματος ο οποίος συμμετέχει στην «Ομάδα Εργασίας με σκοπό να συντάξει πόρισμα για τη διευθέτηση θεμάτων που αφορούν στην πλήρη εφαρμογή του Νόμου για τα Α.Ε.Ι.», εκ μέρους του ΥΠΔΒΜΘ ανακοινώθηκε ότι οι εκλογές Κοσμητόρων, Προέδρων και Διευθυντών Τομέων θα γίνουν κατά την προ του Ν.4009 νομοθεσία.

  ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ
  Λία Νικολαΐδου

 36. αν
  April 26th, 2012 at 10:29 | #36

  Αγαπητοί!

  H κατάσταση ήταν και παραμένει προβληματική. Και οι όποιες αλλαγές θα περάσουν από πολλές Συμπληγάδες εξαιτίας των ισχυρών δυνάμεων της αδρανείας που αναπτύχθησαν τις προηγούμενες δεκαετίες.

  Διαφωνώ όμως, κάθετα, με τις μονομερείς τοποθετήσεις και την γενικά μηδενιστική τάση που υπάρχει. Είναι αφελές να πιστεύει κανείς πως οι αλλαγές που απαιτούντο θα γίνονταν σε 2 ή 3 χρόνια (και επειδή δεν έγιναν, δικαιολογούνται ακραίοι χαρακτηρισμοί του τύπου Μνημόνια και Μαϊμούδες πετούν από ΜπαοκτζηδοΦυσικών Οπίσθια).

  Η ουσία του προβλήματος είναι η ίδια η κοινωνία και – ακόμη και με το αισιόδοξο σενάριο – θα απαιτηθεί οπωσδήποτε μιά γενιά (περίπου δύο δεκαετίες) για να στεριώσουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.

  Το απαισόδοξο σενάριο σαφώς και υπάρχει και η μη προσαρμογή οδηγεί στην εξαφάνιση. Ο σκοπός του φόρουμ όμως είναι η συμβολή στο στόχο της μεταρρύθμισης και όχι η μεμψιμοιρία. Ακόμη και αν ο αγώνας είναι μάταιος.

 37. Μ. Κοutsilieris
  April 26th, 2012 at 17:47 | #37

  Δεν διαβάζω pano kokkino και ανησυχώ.

 38. Θέμης Λαζαρίδης
  April 26th, 2012 at 17:54 | #38

  Μην ανησυχείς, μια χαρά είναι :)

Comments are closed.