Home > Uncategorized > Έκπτωση στους φοιτητές του ΑΠΘ εξαιτίας της κρίσης

Έκπτωση στους φοιτητές του ΑΠΘ εξαιτίας της κρίσης

Μια πρωτοβουλία προσφοράς στους φοιτητές του ΑΠΘ ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης Θεσσαλονίκης (ΠΑΣΚΕΔΙ). Από τον περασμένο Σεπτέμβριο 300 καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και 1.200 πανελλαδικά προσφέρουν δωρεάν φαγητό σε άπορους. “Τώρα, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μαγαζιά να κλείνουν. Πρέπει να περάσουμε μπροστά, να αναλάβουμε δράση. Σκεφτήκαμε ότι οι φοιτητές πρέπει να έχουν έκπτωση στα μαγαζιά μας. Από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας στα οποία απευθυνθήκαμε, το ΑΠΘ, μέσω της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, είναι το μόνο που ανταποκρίθηκε.  Έτσι, ήδη 300 καταστήματα σε όλη τη Θεσσαλονίκη -καφέ μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, φαστφούντ, κλαμπ κτλ.- προσφέρουν έκπτωση 20%-40% στους περίπου 80.000 φοιτητές αλλά και στο προσωπικό του ΑΠΘ”, αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ Νίκη Κωνσταντίνου.

Περισσότερα σε άρθρο στη Μακεδονία.

Categories: Uncategorized Tags:
 1. Basil
  March 20th, 2010 at 19:34 | #1

  @L
  Συμφωνώ για τα πανεπιστήμια. Δεν μπορούμε να έχουμε πανεπιστήμιο σε κάθε πόλη, αλλά ούτε υπηρεσίες που όλες είναι μαζεμένες στην Αθήνα (Έδωσα παραδείγματα συγκεκριμένα από άλλη χώρα. Εμείς τα έχουμε όλα στην Αθήνα). Γιατί δηλ. να τρώει μόνο η Αθήνα. Μοιράστε υπηρεσίες δίκαια.
  Όσο για τον ΠΑΟΚ ας όψεται ο σπα-να-θας (τέτοια εγκάθετη διαιτησία, ορισμός από Αθήνα) δεν έχω ματαδει! Ρε, ούτε το σουβλάκι δεν ξέρετε τι είναι!

 2. Jacques
  March 20th, 2010 at 19:34 | #2

  @L

  Θα συμφωνήσω με τις δύο τελευταίες παρατηρήσεις σας. Δεν είμαι βέβαια σίγουρος πως ο τοπικισμός υπερτερεί της ανάγκης για εύκολο χρήμα και για απασχόληση.

 3. Kελευστής
  March 20th, 2010 at 19:40 | #3

  Kαταρχήν αναρωτιεμαι ποιος είναι ο λόγος που δεν αντιλαμβάνεστε το προφανες. Ο λόγος που διασκορπίζονται τα τμήματα, είναι διότι πολύ απλά το κράτος αδυνατεί να φτιάξει σοβαρά Campus, σοβαρά Πανεπιστήμια σε μια πόλη μόνο. Εδω δεν μπορεί να πληρώσει ούτε το Science Direct θα δημιουργήσει Campus? Με βιβλιοθήκες ; Βιβλιοθήκες ; Was ist das?

  Συνεπώς πάμε στην επόμενη εύκολη λυση. Νοικιάζουμε ένα πρωην μουσείο, μια πρώην πολυκατοικία, έναν πρώην στάβλο και δημιουργούμε και ένα τμήμα Περιφερειακής Αναπτυξης επί τόπου!

  Τίθεται ένα ζήτημα. Ειμαστε Δημοκρατία ή δεν είμαστε. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο να μπορεί κάποιος να καταθέσει ένσταση όταν αρχίσουν οι κομπινες!

  Μήπως τελικά θα ήταν καλό να μπουμε στο ΔΝΤ, να εχουμε Γερμανούς Επίτροπους ώστε να μπει λίγο τάξη;

 4. Jacques
  March 20th, 2010 at 19:40 | #4

  @Kελευστής

  Ο Ρουσόπουλος του ναυτικού έχει συνήθως πάρε δώσε με μονές;

  @Ορέστης Καλογήρου

  Συμφωνώ πως “στη βράση κολλάει το σίδερο”… Ελπίζω να πάρουμε να πάρουμε χρήσιμα μαθήματα από τη συγκεκριμένη κρίση.

  Πάντως θεωρώ πως η επιτυχημένη μαζικοποίηση της τριτοβάθμιας δίχως τη συνδρομή ιδιωτικών πόρων (δωρεές, δίδακτρα κτλ) είναι αδύνατη.

 5. L
  March 20th, 2010 at 19:42 | #5

  @Basil
  Φίλε Basil μάλλον στη Χαριλάου ξέρουμε τί είναι το σουβλάκι!!!

  ΥΓ. Ελπίζω ότι αν είναι κάποιος ποδοσφαιρικά σκουλήκι, δεν γίνεται extrapolation ώστε να είναι και ακαδημαϊκά σκουλήκι! :-)

 6. Basil
  March 20th, 2010 at 19:49 | #6

  Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με τον παπαναστασιακό. Έπαιξαν καλά και μπράβο τους. Έχει καλά σουβλατζίδικα εκεί. Βέβαια όπως έλεγα και σε φίλο οπαδό της δεύτερης ομάδας της Θεσσαλονίκης που μου έλεγε οτί η ομάδα του δεν ευνοήθηκε ο σπα-να-θας φαίνεται θα παραπέμφθηκε γιατί ευνόησε τον ΠΑΟΚ. Είναι και αυτή μια εκδοχή! 😉

 7. Jacques
  March 20th, 2010 at 19:50 | #7

  @Kελευστής

  Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια σουρεαλιστική επιγραφή που βρίσκονταν πριν από 10-15 χρόνια στην Εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης (ύψος Λαμίας). “Αφοί Αγγελόπουλοι – Πανεπιστήμιο Ρούμελης με έδρα τη Λαμία τώρα!”. Τελικά το “πανεπιστήμιο” έγινε αλλά λειτουργεί σε κτίριο παλαιού γυμνασίου, δεν διαθέτει βιβλιοθήκη, φοιτητικές εστίες κτλ κτλ

 8. L
  March 20th, 2010 at 19:52 | #8

  Kελευστής :
  Kαταρχήν αναρωτιεμαι ποιος είναι ο λόγος που δεν αντιλαμβάνεστε το προφανες. Ο λόγος που διασκορπίζονται τα τμήματα, είναι διότι πολύ απλά το κράτος αδυνατεί να φτιάξει σοβαρά Campus, σοβαρά Πανεπιστήμια σε μια πόλη μόνο. Εδω δεν μπορεί να πληρώσει ούτε το Science Direct θα δημιουργήσει Campus? Με βιβλιοθήκες ; Βιβλιοθήκες ; Was ist das?
  Συνεπώς πάμε στην επόμενη εύκολη λυση. Νοικιάζουμε ένα πρωην μουσείο, μια πρώην πολυκατοικία, έναν πρώην στάβλο και δημιουργούμε και ένα τμήμα Περιφερειακής Αναπτυξης επί τόπου!

  Η Πάτρα και τα Γιάννενα είναι κτηριολογικά δύο πολύ ωραία campuses. Τα προβλήματα που μπορεί να έχουν αυτά τα ΑΕΙ (πχ. είχαμε συζητήσει για τα Γιάννενα κάποιες ύποπτες εκλογές και όχι μόνο) δεν είναι οικονομικά αλλά δεοντολογικά.

  Αν αντί να είχαμε ένα ΑΕΙ σε κάθε ραχούλα είχαμε φτιάξει άλλα δύο campuses τύπου Πάτρας/Ιωαννίνων (π.χ. σε Ηράκλειο και Ξάνθη, ίσως και Βόλο, αλλά ως εκεί, για να υπάρχει και ισορροπία στη γεωγραφική κατανομή) θα μας κόστιζε λιγότερο η αρχική επένδυση, θα είχαμε τάξεις μεγέθους μικρότερο running cost, θα λειτουργούσαν πιο σωστά και το κυριότερο ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. π.χ. η Πάτρα και τα Γιάννενα οφείλουν τώρα με την αξιολόγηση να έχουν θετικά αποτελέσματα διότι δεν τους λοίπει τίποτα από υποδομές. Ενώ η Τρίπολη, η Σπάρτη και η Καρδίτσα μπορούν να ισχυριστούν ότι ‘με τα μέσα που έχουμε δεν μπορουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο’.

 9. Jacques
  March 20th, 2010 at 19:52 | #9

  Κάνουν και στο Χαριλάου γύρους τύπου “Mάκη” της Τούμπας; 😀

 10. Kελευστής
  March 20th, 2010 at 19:53 | #10

  @Jacques

  O Ρουσόπουλος του Ναυτικου; Δεν σε έπιασα! Εκτός αν οταν εννοείς μονές αναφέρεσαι στα U-214 ! Mεγάλη η χάρη τους!

 11. Kελευστής
  March 20th, 2010 at 19:59 | #11

  @L

  “το κυριότερο ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ”

  πάρα πολυ σωστά

 12. Jacques
  March 20th, 2010 at 20:01 | #12

  Και μιας που μιλάμε για σουβλάκια

  http://3.bp.blogspot.com/_Moz08RhEWgo/S6UExelawlI/AAAAAAACMa8/BT48oeUJPBc/s1600-h/soubla2.jpg

 13. L
  March 20th, 2010 at 20:09 | #13

  @Jacques
  Ιάκωβε ο Κελευστής πρότεινε Γερμανούς Υπουργούς (not bad) αλλά ας μας αφήσουν οι Γερμανοί τουλάχιστον τα σουβλατζίδικα!!! Και αυτά τα θέλει η Αγγέλα? :-) :-)

 14. Jacques
  March 20th, 2010 at 20:21 | #14

  @L

  Συμφωνώ. Η Γερμανική έκδοση του πιτόγυρου περιέχει sauerkraut το οποίο απεχθάνομαι

 15. Basil
  March 20th, 2010 at 20:35 | #15

  Να πω την κακιούλα μου για την αγαπητή Καγκελάριο που φαίνεται να έχει την Ελλάδα στην καρδιά της. Κάπου είχε πάρει το μάτι μου σχόλια οτί το διδακτορικό της Μέρκελ (κβαντική χημεία) ήταν μετριότατο (Θέμη, ίσως πρέπει να το σβήσεις αυτό γιατί μπορεί η Άγγελα να στείλει τα πάντσερς για παραδειγματισμό!). Αντίθετα το διδακτορικό του Χριστοφοράκου (φυσικοχημεία) ήταν πολύ καλό και νομίζω οτί έχει και κάποιες καλές δημοσιεύσεις. Είδατε τι καριέρα μπορού να κάνουν ο φυσικοί και χημικοί; Νομίζω και ο Κόκκαλης είναι φυσικός (πανεπιστήμιο Μόσχας). Μπρρρρρρ!

 16. L
  March 20th, 2010 at 20:57 | #16

  @Basil
  Άρα η Αγγέλα είναι άλλο ένα παράδειγμα για το ότι προϋπόθεση για να γίνεις καλός πολιτικός είναι να είσαι ακαδημαϊκά μέτριος! Και νόμιζα ότι ήταν μόνο δική μας πατέντα…
  Πάντως ατενίζω με τρόμο το μέλλον λαμβάνοντας υπόψη ότι οι σημερινοί εκπρόσωποι των φοιτητών στις ΓΣ και στις Συγκλήτους των πανεπιστημίων μας θα είναι σε 15-20 χρόνια υπουργοί που θα καθορίζουν τις τύχες του τόπου. Ίσως για αυτό να καταντήσαμε εδώ που είμαστε τώρα…

 17. Basil
  March 20th, 2010 at 21:36 | #17

  Του συναφιού μας είναι η Μέρκελ,
  Πως το πήρε το διδακτορικό της; Μήπως λόγω του κόμματος επειδή έμαθε ρώσικα; ύποπτα μου φαίνονται όλα αυτά! :-)
  από http://en.wikipedia.org/wiki/Angela_Merkel
  Merkel was educated in Templin and at the University of Leipzig, where she studied physics from 1973 to 1978. While a student, she participated in the reconstruction of the ruin of the Moritzbastei, a project students initiated to create their own club and recreation facility on campus. Such an initiative was unprecedented in the GDR of that period, and initially resisted by the University of Leipzig. However, with backing of the local leadership of the SED party, the project was allowed to proceed.[6] Merkel worked and studied at the Central Institute for Physical Chemistry of the Academy of Sciences in Berlin-Adlershof from 1978 to 1990. She learned to speak Russian fluently, and earned a statewide prize for her proficiency.[citation needed] After being awarded a doctorate (Dr. rer. nat.) for her thesis on quantum chemistry[7] she worked as a researcher.

 18. Basil
  March 20th, 2010 at 21:48 | #18

  Ο δε Χριστοφοράκος έχει εξίσωση με το όνομά του (νομίζω από το διδακτορικό του) Christoforakos Franck equation of state for the phase equilibria of aqueous mixtures based on “Carnahan-Starling hard-sphere + square-well attractive term” representation of intermolecular interactions in fluids.
  not bad!
  Title: AN EQUATION OF STATE FOR BINARY FLUID MIXTURES TO HIGH-TEMPERATURES AND HIGH-PRESSURES
  Author(s): CHRISTOFORAKOS M, FRANCK EU
  Source: BERICHTE DER BUNSEN-GESELLSCHAFT-PHYSICAL CHEMISTRY CHEMICAL PHYSICS Volume: 90 Issue: 9 Pages: 780-789 Published: SEP 1986
  Times Cited: 70

 19. Kελευστής
  March 20th, 2010 at 22:00 | #19

  @L

  Συνάδελφε, το ενδεικνυόμενο περιστρεφομένο γυράδικο είναι μάλλον Doner! Oταν μιλάμε για σουβλάκι εννοούμε εφάμιλλο του Μπαιρακτάρη, εκείνο που τόσο αγαπά ο Καραμανλής και ο Ηorse-hat! To Doner είναι για τους ποπολάρους! 😉

 20. Kελευστής
  March 20th, 2010 at 22:06 | #20

  Πάντως πρέπει να περιορίσουμε λίγο την συζήτηση διοτι καταλήγει στον ΠΑΟΚ, τα δίπιττα και την ρετσίνα, την Μέρκελ (που πολύ καλά κάνει που σκύλιασε), και ποιος ξέρει ίσως και στον Αλεφαντο!

 21. L
  March 20th, 2010 at 22:11 | #21

  @Kελευστής
  :-)
  Όντως, έχεις δίκιο.

  Οπότε για να γυρίσουμε στο αρχικό θέμα μας, η κίνηση αυτή των γυράδικων ή δεν ξέρω ποιων άλλων μαγαζιών είναι καλή και καλό είναι να συμβεί και σε άλλες πολείς για να τη βγάζουν λίγο ευκολότερα οι φοιτητές.

  Είναι και μια πρώτη ένδειξη συμμαζέματος της Ελληνικής αγοράς σε δύσκολους καιρούς.

 22. Basil
  March 20th, 2010 at 22:12 | #22

  Εγώ μάλλον φταίω!
  Για να επανέλθουμε. Η γνώμη μου είναι οτί εκπτώσεις για φοιτητές και προσωπικό πανεπιστημίων είναι κάτι πολύ λογικό και πολύ συνηθισμένο κι εδώ στο UK. Εστιατόρια, βιβλιοπωλεία έχουν συμφωνία με πανεπιστήμια και κάνουν εκπτώσεις. Well done!

 23. 11111011010
  March 22nd, 2010 at 19:47 | #23

  Γιατί φαγωθήκατε να βγάλετε «κακή» την απόφαση του ΑΠΘ όταν στην τελική πρόκειται για ένα καλό μέτρο που δείχνει πως ένα ίδρυμα έχει επαφή με την κοινότητα που το περιβάλλει και αφουγκράζεται τις καταστάσεις των καιρών μας.

  Ένα πολύ ενδιαφέρον και σωστό μέτρο το βγάλατε «λαϊκίστικο». Το βρίσκω αστείο και υποκριτικό.

 24. Kελευστής
  March 22nd, 2010 at 21:58 | #24

  Eίναι απόφαση της ΠΑΣΚΕΔΙ και όχι του ΑΠΘ. Με στόχο το πορτοφόλι των φοιτητων. Πράγμα που δείχνει πόσο μεγάλη ανάγκη τους έχει, και καταδεικνύει τις γελοιότητες περι σουβλατζίδικων στα καημένα περιφερειακά ΑΕΙ έναντι του πνευματικότατου ΑΠΘ.

 25. 11111011010
  March 22nd, 2010 at 23:14 | #25

  Η κοινωνία δε μπορεί έτσι εύκολα να διαχωρισθεί στα άτομά της χωρίς να καταστραφούν οι ιδιότητες του μορίου, φίλε Κελευστή.

  ΠΑΣΚΕΔΙ και ΑΠΘ ήρθαν σε συμφωνία να αναγνωρίζεται το φοιτητικό πάσο του ιδρύματος ως εκπτωτική κάρτα για τα καταστήματα της πόλης. Μαγκιά τους. Λες και οι φοιτητές απ’τις άλλες πόλεις δεν θα επιλέξουν και πάλι την Θεσ/νίκη (που έχει χαλαρά τον καλύτερο συνδυασμό ποιότητας ζωής-κόστους) και χωρίς την βοήθεια της ΠΑΣΚΕΔΙ. Ας το κάνατε και στις άλλες πόλεις (Αθήνα?) που και καλά δεν έχετε ανάγκη τους φοιτητές εκτός έδρας.

  Έλεος πια, γίνεται κάτι καλό σ’αυτήν την χώρα και πάλι βλέπουμε φαντάσματα σουβλατζήδων και ενοικιαστών. Και πού; Στην Θεσσαλονίκη!

 26. Kελευστής
  March 23rd, 2010 at 01:58 | #26

  Μαγκιά τους! Σαφώς μαγκιά τους! Τώρα που θα πουλάνε την ατομική πίτσα 6 Ευρώ, αφου αφήσουν τους φοιτητές να … απορροφήσουν το ΦΠΑ μετά τις εκπτώσεις!!! Μαλλον μονο εγώ βλέπω το Αιώνιο Ελληναριό στην συμφωνία αυτη. Τελος παντων. Ευχομαι στα παιδιά να προτιμήσουν Τερκενλη τουλάχιστον! 😉 Ασύστολη διαφήμιση στο αγαπημενο μου τσουρέκι! 😉

 27. Jacques
  March 25th, 2010 at 02:54 | #27

  Για τους υπεράριθμους του ΕΚΠΑ

  http://kapodistriako.uoa.gr/stories/001_ne_01/index.php?m=2

  “Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1998-1999, οι πρωτοετείς φοιτητές ήταν 9.606, το επόμενο έτος έφθασαν τους 10.136, ενώ κατά το έτος 2000-2001 ανήλθαν στους 11.255. Παρατηρείται, λοιπόν, μια σταθερή αύξηση, η οποία γίνεται εμφανέστερη, αν παρατηρήσουμε το σύνολο του φοιτητικού πληθυσμού του Πανεπιστημίου μας: οι εγγεγραμμένοι φοιτητές, κατά το 1998-1999, ήταν 87.971, κατά το 1999-2000 αυξήθηκαν σε 91.968, ενώ κατά το 2000-2001 ο αριθμός τους έφθασε στους 97.742. Παρατηρείται, δηλαδή, μια αύξηση των φοιτητών μεγαλύτερη του 5%, κατ’ έτος.

  Έτσι, στη νέα χιλιετία, το Πανεπιστήμιό μας εμφανίζεται ως ένα από τα πιο πολυάριθμα σε φοιτητές, που σήμερα, το 2002, ανέρχονται πλέον σε περισσότερους από 103.000. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής της Πολιτείας, η οποία οφείλει να ενισχύει οικονομικά το Πανεπιστήμιο, ώστε αυτό να δυνηθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τού διαρκώς αυξανόμενου αριθμού των φοιτητών.”

  Πόσους φοιτητές έχει σήμερα το ΕΚΠΑ; Περισσότερους από το ΑΠΘ;

Comment pages
1 2 1860
Comments are closed.