Home > Γενικά > GURFοπαίδεια

GURFοπαίδεια

Μετά τo εξαιρετικό ενδιαφέρον που δημιούργησε HellenicScholars.Org σας παρουσιάζω ένα project που σκεφτόμουν εδώ και αρκετό καιρό, την GURFοπαίδεια!

pbwiki

pbwiki

H GURFοπαίδεια (προφέρεται «Γκουρφοπαίδεια») είναι το wiki για το οποίο κάποιοι είχαμε εκφράσει το ενδιαφέρον μας ως εναλλακτικό (καλύτερα: συμπληρωματικό!) του καταλόγου των επιστημόνων του εξωτερικού.

Ο κύριος λόγος ύπαρξης της GURFοπαίδειας είναι η δημιουργία ενός κοινού χώρου απόθεσης και ανταλλαγής πληροφοριών (όπως είναι η Βικιπαίδεια ένα πράγμα) σχετικά με τα θέματα που συζητιούνται εδώ πέρα στο GURF με απώτερο σκοπό την καθαρή τους γραφή σα να ήταν σελίδες ενός βιβλίου. Όλα αυτά συλλογικά και κόσμια ώστε να μη χαθούν κάποια συμπεράσματα στο χρόνο…

Οι δυνητικές χρήσεις ενός τέτοιου εργαλείου είναι οι πιο διαφορετικές. Ορισμένα παραδείγματα:

 • Θα μπορούσε να συνεχισθεί με συλλογική συνεισφορά το «Προσχέδιο για ένα ριζικά νέο Νόμο-Πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια» που είχε ξεκινήσει ο Θέμης και είχε φτάσει ήδη στη v3. Αν ο καθένας συνεισφέρει από λίγο και μέσα απ’το δημιουργικό διάλογο γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις δύναται στο τέλος να βγει μια εξαιρετική εναλλακτική πρόταση, προϊόν διαβούλευσης καλύτερης κι απ’αυτής που έκανε υποτίθεται το ΥΠΕΠΘ. Όταν φτάσει στην τελική του μορφή θα μπορούσε να δοθεί σε μια ομάδα νομοτεχνικών για τον έλεγχο συμβατότητάς του με τους υπόλοιπους νόμους.
  —————————————————————————————-
 • Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σελίδες ανά ίδρυμα ή γνωστικό αντικείμενο για την έγκαιρη δημοσίευση προκήρυξης θέσεων Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ ΑΕΙ), Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΠ ΤΕΙ), Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΠ ΕΚ/ΕΙ), και Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων (ΕΛΕ ΕΚ/ΕΙ). Έτσι σε ένα και μόνο κεντρικό χώρο θα δημοσιεύονται όλες οι προκηρύξεις θέσεων της ελληνικής academia: τόσο για πανεπιστήμια, όσο για ΤΕΙ, ερευνητικά κέντρα, και αυτοτελή ερευνητικά ινστιτούτα. Θα μπορούμε να γράφουμε και ποιοί ήταν υποψήφιοι, ποιός κέρδισε τελικά, και αν τυχόν αναφέρθηκαν ύποπτες καταστάσεις.
  —————————————————————————————-
 • Προβλέπω τη δημιουργία μιας κατηγορίας “Scam Alert” για την πληροφόρηση και προβολή περιπτώσεων ακαδημαϊκής ατασθαλίας (σε εκλογές-προαγωγές, plagiarism, mobbing, κλπ) καθώς και τη συγγραφή συμβουλών για το πώς πρέπει αντιμετωπίζονται τέτοιες συμπεριφορές.
  —————————————————————————————-
 • Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σελίδες ανάλυσης των πορισμάτων της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης όπου οι αναγνώστες να τεκμηριώνουν τις δικές τους απόψεις.
  —————————————————————————————-
 • Διαφήμιση υποτροφιών για διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς επιστήμονες.
  —————————————————————————————-
 • Και γενικώς ό,τι άλλο πιστεύετε θέλετε να συντηρήσετε-συζητήσετε χωρίς να χαθεί με τον χρόνο στα σχόλια ενός παλιού thread.

Για την ώρα η GURFοπαίδεια είναι «παγωμένη» μόνο για ανάγνωση μέχρι να βρεθεί ένας αριθμός “editors” (σε διαφορετικά γεωγραφικά μήκη κατά προτίμηση) που να βάζουν σε τάξη τις συζητήσεις, να διορθώνουν «βανδαλισμούς», να βελτιώνουν αισθητικά τις σελίδες, κλπ. Ακόμα κανόνες λειτουργίας δεν έχω σκεφτεί, αν έχετε ιδέες για το πως μπορεί να δουλέψει καλύτερα γράψτε εδώ πέρα. Ξαναλέω, το project θα είναι συλλογικό με γενικό ενορχηστρωτή- αν το θέλει- πάντα τον Θέμη.

Όσοι ενδιαφέρεστε να συνεισφέρετε ως writers/editors κάνετε request access και γράψτε στο message με ποιό handle μπαίνετε στο GURF. Για την ώρα έχω ενεργοποιήσει κάποιους ως writers μεταξύ των οποίων τους έμπιστους «θαλασσόλυκους του GURF» όπως Μπριλάκη, Βλάχο, nzaf, Βασσάλο.

Φυσικά οποιοσδήποτε μπορεί να δει- και χωρίς να γραφτεί- την GURFοπαίδεια και να μας πει τη γνώμη του.

Ιδού η βιβλιοθήκη μας:

GURFοπαίδεια

Categories: Γενικά Tags:
 1. February 18th, 2009 at 23:42 | #1

  Έφτιαξα κι ένα document depository για να ανεβαίνουν αυτούσια τα pdf ή docx με τις νομοθεσίες, τα προεδρικά διατάγματα, τις υπουργικές ή συγκλητικές αποφάσεις, κλπ.

  Μέχρι στιγμής έβαλα τον ιστορικό νόμο 1268/82 και τον 3432/06 για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.

  O 1268/82 έχει ενδιαφέρον στο Άρθρο 31, aka το άρθρο που μονιμοποίησε τους πάντες!

 2. math student
  February 19th, 2009 at 15:09 | #2

  Πολύ καλή ιδέα. Είναι σημαντικό να διαδοθεί και να βρεθούν οι συντάκτες.

 3. Α. Ροδαφηνός
  February 26th, 2009 at 17:27 | #3

  Εύγε Θέμη. Ας το διαδώσουμε όμως.

 4. February 26th, 2009 at 18:23 | #4

  Όχι Θέμη, Κωνσταντίνε θέλεις να πεις.

 5. March 4th, 2009 at 12:11 | #5

  Λοιπόν, σόρρυ αν δεν πρόσθεσα κάτι αυτές τις μέρες, είχα πολύ λίγο χρόνο να ασχοληθώ.

  Αλλαγές της 4 Μαρτίου 2009:

  – Δύο νέα έγγραφα, τα Προσχέδια Νόμου για τα Μεταπτυχιακά και την Έρευνα & Τεχνολογία
  – Ενότητα Οικογενειοκρατίας (τιμητικά η «γωνιά του ακάκιου», χεχε) με κάποια πράγματα που έχετε βρει κατά καιρούς όσο αφορά γόνους και γονίδια

  Μια παράκληση, όταν ζητάτε πρόσβαση για να γίνετε writer στην GURFοπαίδεια βάζετε στο message και το nickname που χρησιμοποιείτε εδώ.

  πχ ποιός είναι ο sfilop;

 6. AAT
  March 4th, 2009 at 13:20 | #6

  Αναρτήθηκε και στο GreekMeds:

  http://www.greekmeds.gr/forum/index.php?showtopic=24976

 7. March 5th, 2009 at 21:20 | #7

  Αλλαγές της 5 Μαρτίου 2009:

  – Ενεργοποίηση της κατηγορίας Προκηρύξεων με συνδέσμους στα 4 μεγάλα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Μιας που το ΥΠΕΠΘ δεν ενδιαφέρεται να κάνει μια κεντρική βάση προκηρύξεων που να ανανεώνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα καλό θα ήταν φτιαχτεί τουλάχιστον μια σελίδα με όλες τις διευθύνσεις των επιμέρους ιδρυμάτων συγκεντρωμένες.
  – Αντιγραφή της προκήρυξης απ’το Πανεπιστήμιο Κρήτης όπως εμφανίζεται στο post του Θέμη.

 8. Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης
  May 10th, 2009 at 09:24 | #8

  Σκέφτομαι να την ανοίξω εντελώς για να επιταχυνθεί η συγγραφή των διαφόρων άρθρων ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των επισκεπτών.

  Δυστυχώς ελάχιστοι ασχολήθηκαν/εγγράφηκαν σε πρώτη φάση. Το καταλαβαίνω εν μέρει, το αρχικό στήσιμο όταν δεν έχει «ροή πληροφοριών» είναι και το πιο βαρετό.

  Το άνοιγμα ίσως να σημαίνει και σε κάποιο βαθμό βανδαλισμό, spamming, και ασυναρτησίες… Φορέστε τις ζώνες σας!

Comments are closed.