Home > Γενικά > Μια ακαδημαϊκή εκλογή στο τμήμα Φιλοσοφίας του ΑΠΘ

Μια ακαδημαϊκή εκλογή στο τμήμα Φιλοσοφίας του ΑΠΘ

December 20th, 2008

(Το παρακάτω κυκλοφόρησε στη λίστα ΣΕΠ του ΕΑΠ. Σχετίζεται και με το προηγούμενο ποστ, για τη συγκρότηση εκλεκτορικών.)

Παραθέτω κατωτέρω στοιχεία και υλικό μιας πρόσφατης διαδικασίας ακαδημαϊκής κρίσης που υποθέτω ότι θα ενδιαφέρουν την ελληνική φιλοσοφική και ευρύτερα την ακαδημαϊκή κοινότητα (αποφεύγοντας να διατυπώσω οποιαδήποτε δική μου κρίση και χαρακτηρισμό). Πρόκειται για την πλήρωση θέσης εξέλιξης σε Αναπληρωτή Καθηγητή «Φιλοσοφίας» στον Τομέα Φιλοσοφίας του ΑΠΘ, που ολοκληρώθηκε την 19.12.2008 με την εκλογή της «εξωτερικής» υποψήφιας κ. Ελένης Καλοκαιρινού.

Τα εξωτερικά μέλη που «κληρώθηκαν» και μετείχαν στη διαδικασία πλήρωσης θέσης (επαναλαμβάνω: σε Τομέα Φιλοσοφίας) ήταν οι:
1. Γεωργοπούλου-Νικολακάκου (Λιαντίνη) Νικολίτσα, Καθηγήτρια της Θεολογικής Αθηνών
(Κατά το Philosopher’s Index, καμία δημοσίευση σε διεθνές φιλοσοφικό περιοδικό με κριτές. Βλ. ωστόσο το τελευταίο δημοσίευμά της: http://www.soctheol.uoa.gr/dep/georgopoulou/page0/paravatikotita.pdf , καθώς και το http://video.google.com/videoplay?docid=-836464927770051458 . Η κ. Γεωργοπούλου-Νικολακάκου (Λιαντίνη) είναι συνάδελφος στον ίδιο Τομέα με την κόρη της Διοτίμα Λιαντίνη, που σε ηλικία 35 ετών εξελέγη προσφάτως σε θέση τακτικής Καθηγήτριας, ενώ προηγουμένως ήταν Επίκουρη Καθηγήτρια.)
2. Δελλής Ιωάννης, Καθηγητής του Παιδαγωγικού Πατρών
(Κατά το Philosopher’s Index, καμία δημοσίευση σε διεθνές φιλοσοφικό περιοδικό με κριτές).
3. Καραφύλλης Γρηγόριος, Καθηγητής του Παιδαγωγικού Ιωαννίνων
(Κατά το αναρτημένο βιογραφικό του, ο κ. Καραφύλλης δεν έχει κανένα δημοσίευμα σε ξένο περιοδικό ή έστω σε ξένη γλώσσα. Έχει ωστόσο, μεταξύ άλλων, δημοσιεύσεις σε: Xρονικά, Mακεδονική ζωή, Eπιστημ. Eπετηρ. του Π.T.Δ.E του Παν/μίου Iωαννίνων (10 δημοσιεύματα), Πρακτικά Συνεδρίων Tυρναβίτικων Σπουδών, Λαρισαϊκών Σπουδών, Πρακτικά του Α’ Πανελληνίου Συνεδρίου με τον τίτλο «Οι τρεις Μηλιώτες Διδάσκαλοι του Γένους» (Βόλος 2002) κ.λπ.)
4. Μάνος Ανδρέας, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου
(Κατά το Philosopher’s Index, καμία δημοσίευση σε διεθνές φιλοσοφικό περιοδικό με κριτές).

Την εισηγητική έκθεση υπέγραψαν η κυρία Γεωργοπούλου-Νικολακάκου (Λιαντίνη) και οι κύριοι Θεοδόσιος Πελεγρίνης και Σωκράτης Δεληβογιατζής.

Το Υπόμνημα του υποψηφίου Π. Θανασά επί της Εισηγητικής Έκθεσης:
http://www.thanassas.gr/eisig-apant.pdf

Την κ. Καλοκαιρινού, εκτός των τεσσάρων εξωτερικών μελών και του κ. Δεληβογιατζή, υπερψήφισαν και οι «φιλόσοφοι»:
Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Καθηγήτρια
(Κατά το Philosopher’s Index, μία και μοναδική δημοσίευση σε διεθνές φιλοσοφικό περιοδικό με κριτές).
Ιωάννης Πλάγγεσης, Αν. Καθηγητής
(Κατά το Philosopher’s Index, μία και μοναδική δημοσίευση σε διεθνές φιλοσοφικό περιοδικό με κριτές).
Θεόπη Παρισάκη, Αν. Καθηγήτρια
(Κατά το Philosopher’s Index, καμία δημοσίευση σε διεθνές φιλοσοφικό περιοδικό με κριτές).
καθώς και η «παιδαγωγός»:
Σιδηρούλα Ζιώγου-Καραστεργίου, Καθηγήτρια
(Νέα – βλ. το τρίτο μέρος του κειμένου)

Δείγμα το έργου της εκλεγείσας μπορείτε να δείτε στο:
http://www.thanassas.gr/kalokairinou-macintyre.pdf

Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Διευθυντής του Τομέα Φιλοσοφίας, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Φιλοσοφίας και εκπρόσωπος του Τμήματος στην Επιτροπή Ερευνών είναι ο Καθ. Σ. Δεληβογιατζής.
Για διάφορα προβλήματα του Τμήματος, διεξάγονται ή εκκρεμούν αυτή τη στιγμή:
α. Προκαταρκτική Εξέταση, με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης·
β. Ένορκη Διοικητική Εξέταση, με εντολή του Πρύτανη του ΑΠΘ·
γ. διαχειριστικός-οικονομικός ελέγχου στον Τομέα Φιλοσοφίας, βάσει της από 8.4.08 εντολής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης του Υπουργείου Οικονομικών·
δ. έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Φιλικά,

Π. Θανασάς

ΥΓ: Τυχόν αντίδραση της ακαδημαϊκής κοινότητας δεν θα αφορούσε το δικό μου (διασφαλισμένο και πιθανώς ευοίωνο) επαγγελματικό μέλλον ή την ακαδημαϊκή και επιστημονική μου υπόσταση (την οποία μια τέτοια διαδικασία διόλου δεν αγγίζει), αλλά το μέλλον της Φιλοσοφίας στη Θεσσαλονίκη…

Categories: Γενικά Tags:
 1. Παν
  March 29th, 2010 at 23:22 | #1

  Από ό,τι έχω καταλάβει, αν κάποιος ψέγει την καθηγήτρια κυρία Γεωργοπούλου είναι γιατί συνετέλεσε σε μια αναξιοκρατική εκλογή, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες του έγκριτου καθηγητή κ. Κάλφα, αλλά και τις επισημάνσεις του σοβαρού επίκουρου καθηγητή κ. Θανασά, η κυρία Καλοκαιρινού καταλήστευσε κείμενα άλλων. Και μόνο αυτή η πράξη της είναι όνειδος. Θα μου πείτε, δεν μπορούσε να το γνωρίζει ίσως εκ των προτέρων. Η δεύτερη πλάνη (δηλαδή η σιωπή της) όμως χείρων της πρώτης.

 2. Παναγιώτης Θανασάς
  March 31st, 2010 at 10:37 | #2

  Είναι προφανές (και έχω μιλήσει σχετικά, αναλυτικά και επωνύμως) ότι οι έλεγχοι και τα πορίσματα αφορούσαν εσωτερικά θέματα του Τομέα και του Τμήματος. Ουδέποτε υπήρξα επικριτικός προς το πρόσωπο της κ. Γ.-Ν.(Λ.), ούτε και προς το πρόσωπο οποιουδήποτε άλλου. Όσο για το επιστημονικό έργο μας, αυτό βρίσκεται στη διάθεση του καθενός για κρίση και αποτίμηση.
  Δεν προτίθεμαι να κάνω διάλογο με ανωνύμους. Η επιστημονική πτυχή των θεμάτων έχει αναδειχθεί. Θα επανέλθω με μια καταληκτική (εκ μέρους μου) ανάρτηση, όταν κριθεί και η τυπική νομιμότητα της εκλογής.

  Καλό Πάσχα,
  Π. Θανασάς

 3. N.N.
  April 1st, 2010 at 20:47 | #3

  Κύριε Λαζαρίδη, παρακαλούμε μην αφήσετε τους θεολόγους να εισβάλουν και σε αυτό το θέμα. Σβήνετε, παρακαλούμε, ό,τι άσχετο γράφουν εδώ και αφορά μόνο τα δικά τους. Ακόμη και αυτός που υπογράφει ως Παν βαλτός μοιάζει, για να προκαλέσει σύγχυση με τον κ. Θανασά.

 4. nikitaras tourkofagos
  April 2nd, 2010 at 08:54 | #4

  Κύριε Λαζαρίδη,
  ΜΗΝ μετατρέπομε το GURFORUM σε βήμα από όπου θα γίνουν όλες οι δημόσιες αντεγκλήσεις γιά ΟΛΕΣ τις ατασθαλίες των ΑΕΙ της χώρας…
  Αρκετά με τα πανεπιστήμια (δηλ. τους πανεπιστημιακούς…)
  Βαρεθήκαμε…
  Εχει και άλλα προβλήματα η παιδεία του τόπου…

 5. Παναγιώτης Θανασάς
  September 12th, 2010 at 19:02 | #5

  Παραλειπόμενα και παράπλευρες συνέπειες της υπόθεσης:
  Με απόφαση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου καταδικάζεται σε πρόστιμο 1000 €, επειδή η εκεί διδάσκουσα κ. Άννα Παναγιώτου είχε αποστείλει στον δικηγόρο της κ. Καλοκαιρινού εσωτερικά έγγραφα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην εναντίον μου μήνυση (η οποία ως γνωστόν στο μεταξύ αποσύρθηκε).
  Θεωρώ ότι το Παν. Κύπρου εν προκειμένω δεν ευθύνεται, ωστόσο η κυπριακή νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων θεσπίζει ένα είδος αντικειμενικής ευθύνης του θεσμού για πράξεις ή παρελείψεις προσώπων.
  Με την ίδια απόφαση, της οποίας το διατακτικό μπορείτε να δείτε εδώ:
  http://www.thanassas.gr/pros-ded-apof.pdf
  η υπόθεση διαβιβάζεται στην Αστυνομία για περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των κ. Παναγιώτου και Καλοκαιρινού, ενώ εμμέσως ζητείται η παραπομπή των δύο κυριών στο Πειθαρχικό του Πανεπιστημίου Κύπρου.

  Παναγιώτης Θανασάς

 6. Παναγιώτης Θανασάς
  February 8th, 2011 at 09:57 | #6

  Έλεγχος νομιμότητας από το Υπουργείο:
  http://ypepth.opengov.gr/panaretos/wp-content/uploads/2011/02/DEP1.pdf

  Επίσης, όπως τονίζεται και στην ιστοσελίδα της ιδίας
  (βλ. τα Ερευνητικά της Ενδιαφέροντα: http://www.ucy.ac.cy/el-GR/~gpeleni.aspx),
  το Παν. Κύπρου απήλλαξε την κ. Καλοκαιρινού από την κατηγορία της λογοκλοπής. Η πειθαρχική επιτροπή ανέθεσε τη διερεύνηση σε ερευνώντα λειτουργό, ο οποίος σε μακροσκελή και εμπεριστατωμένη έκθεσή του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συνάδελφος «έχει πράγματι διαπράξει λογοκλοπή, ότι αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί, και ότι η [εκ μέρους της ελεγχόμενης τυχόν] άγνοια δεν αποτελεί δικαιολογία». Πρότεινε δε την επιβολή της ποινής της γραπτής επίπληξης. Η πειθαρχική επιτροπή, ωστόσο, ανακάλυψε εκ των υστέρων ότι η ενδεχόμενη λογοκλοπή είχε διαπραχθεί «προτού υιοθετηθούν οι σχετικοί κανονισμοί του Πανεπιστημίου Κύπρου» και αποφάσισε «πως δεν μπορεί να προχωρήσει η πειθαρχική διαδικασία». Η δε Σύγκλητος, πρωτοστατούντος του τ. Πρυτάνεως κ. Ζένιου, αποφάσισε να «αναφέρει [sic] ότι από τα στοιχεία που έχει ενώπιόν της έχει πεισθεί ότι δεν πρόκειται για περίπτωση λογοκλοπής από το έργο του Alasdair Macintyre, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι στο θέμα του άρθρου και στον τίτλο [sic] αναφέρεται σαφώς ότι πρόκειται για ανάλυση του έργου του A. Macintyre. Η Σύγκλητος επεσήμανε ότι ορισμένες παραπομπές στο έργο του A. Macintyre θα μπορούσαν να είχαν γίνει πιο προσεκτικά.»

  Είναι πιθανόν στην απαλλαγή της κ. Καλοκαιρινού από την κατηγορία της λογοκλοπής να συνέβαλε και η ‘γνωμοδότηση’ που παρέσχε ο ‘θεράπων του Θέσπιδος’ (και πρύτανης του Καποδιστριακού) κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, τονίζοντας τα εξής: «Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα η συγγραφέας … κάνει μια ερμηνευτική ανάγνωση των απόψεων του MacIntyre στην προσπάθειά της να διερευνήσει και να εντοπίσει τις αριστοτελικές του καταβολές. Η ερμηνευτική είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται όχι μόνο στη φιλοσοφία αλλά και στη λογοτεχνία και σε άλλες ανθρωπιστικές επιστήμες, και περιλαμβάνει ένα είδος συμπαθητικής, εσωτερικής κατανόησης ή, αλλοιώς, ταύτισης του ερευνητή με τις ιδέες και τις απόψεις του φιλοσόφου ή λογοτέχνη ο οποίος μελετάται. Στην περίπτωση της ερμηνευτικής ανάλυσης ενός φιλοσοφικού κειμένου το θέμα της λογοκλοπής δεν τίθεται καν, διότι ο μελετητής –και η επιτυχία του εγχειρήματός του συνίσταται στο ότι– κατανοεί πλέον εκ των έσω τις απόψεις του φιλοσόφου, τις ενστερνίζεται και μιλά και στοχάζεται σαν να ήταν ο ίδιος ο φιλόσοφος τον οποίον ερμηνεύει» (14.1.2010 – η σύνταξη χωρίς διορθώσεις).

  Π.Θ.

 7. Παναγιώτης Θανασάς
  February 8th, 2011 at 10:16 | #7

  Συμπληρωματικά ως προς τον έλεγχο νομιμότητας:
  Πέραν των άλλων παραβιάσεων της νομιμότητας της διαδικασίας, έχει υποβληθεί στο Υπουργείο και το απόσπασμα πορίσματος της ΕΔΕ, που μεταξύ πολλών άλλων αναφέρει:

  «11. Συγκρότηση εκλεκτορικού σώματος
  Η απόφαση με την οποία ορίστηκε το εκλεκτορικό σώμα για την υποψηφιότητα του κ. Θανασά κινείται στα όρια της νομιμότητας. Ειδικά πρέπει να αποδοκιμαστεί το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Τμήματος κατά τη σχετική διαδικασία προσεκόμισε ο ίδιος κλήρους, παραβιάζοντας έτσι την αρχή της διαφάνειας. Πράγματι, στο πλαίσιο της αρχής αυτής οι κλήροι που περιέχουν τα ονόματα των μελών ΔΕΠ πρέπει να προετοιμάζονται από τη Γραμματεία, υπό την εποπτεία του Προέδρου, και όχι να προετοιμάζονται και να προσκομίζονται από αυτόν, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η όλη διαδικασία δεν μπορεί να ελεγχθεί, ως προς τα ονόματα των μελών ΔΕΠ που δεν κληρώθηκαν.»

  Π. Θανασάς [με ένα Σ!]

 8. Παραμυθιασμένος
  February 8th, 2011 at 10:43 | #8

  Καλό κουράγιο. Ας ελπίσουμε ότι το δίκαιο δεν είνα αλα καρτ!!! Δυστυχώς τις περισσότερες φορές είναι…

  Τα 2 (ΣΣ) ίσως πάνε στο σσσσσοοοουυυυυυτ. Ευτυχώς είσαι με ένα.

 9. Παναγιώτης Θανασάς
  February 28th, 2011 at 10:35 | #9

  http://www.cyprus-mail.com/university-cyprus/plagiarism-any-other-name/20110220

  Εκτενές δημοσίευμα της κυπριακής αγγλόφωνης Synday Mail με τίτλο “Plagiarism by any other name”.

  Απόσπασμα:
  A UNIVERSITY of Cyprus (UCY) assistant professor has been cleared of the charge of plagiarism brought against her by a fellow academic. The case, first reported by the Mail two years ago, was in all likelihood a first in Cypriot academia where a professor has been formally accused of this type of misconduct. Late last year, the UCY’s Senate closed the matter, having ruled that the professor did not commit plagiarism. The decision was taken after an investigation by the relevant university body. The Sunday Mail, however, has seen the report by the university’s investigating officer and it appears to tell a different story. That report states that while the affair was not of a high severity nor did it constitute a deliberate attempt to cheat, it was nevertheless plagiarism in the investigating officer’s opinion. Although the actual plagiarism charges are now considered closed, it is the handling of the affair by the university that raises more questions than answers. According to the Wiktionary, plagiarism is “the copying of another person’s ideas, text, or other creative work, and presenting it as one’s own, especially without permission”.
  The allegations concerned UCY assistant professor Eleni Kalokairinou, of the Department of Classics and Philosophy, who was accused of stealing from the work of Alasdair MacIntyre, a philosopher known for his contribution to moral and political philosophy.

 10. Jeffry
  July 10th, 2011 at 13:08 | #10

  Μάθετε για ενόραση και ενσυναίσθηση. Η ταύτιση του φιλοσοφικού είναι του συγγραφέως με τον είναι του υπό εξέτασιν φιλοσόφου είναι πολύ συνηθισμένη στα σημαντικά πνεύματα. Δεν είναι όλοι οι καθηγητές χωρίς συναισθηματικό φορτίο, μερικοί πειραματίζονται, διακινδυνεύουν και μερικοί ανήκουν στη σχολαστική σχολή που τίποτε ουσιώδες δεν προσφέρει εκτός από ένα λογιωτατισμό απεχθή, μισάνθρωπο.

 11. Παναγιώτης Θανασάς
  September 21st, 2013 at 16:04 | #11

  Υστερόγραφο (για την ιστορία):
  – Ο έλεγχος νομιμότητας ολοκληρώθηκε από της υπηρεσίες του Υπουργείου περί τον Μάρτιο του 2012, αλλά η ακύρωση της εκλογής ‘πάγωσε’ στο Γραφείο του Υπουργού Αρβανιτόπουλου, ο οποίος έστειλε παρελκυστικό ερώτημα στον Νομικό Σύμβουλο και, κατόπιν εξωδίκου, αναγκάστηκε τελικά να απαντήσει απορρίπτοντας το αίτημα ακύρωσης και επανάληψης της διαδικασίας.
  – Η επί της ουσίας βέβαιη δικαστική ακύρωση αποφεύχθηκε, επειδή ο γνωστός δικηγόρος Θεσσαλονίκης Κ.Χ. κατέθεσε την αίτηση ακυρώσεως χωρίς να την υπογράψει και να τη σφραγίσει ο ίδιος, με αποτέλεσμα να κριθεί απαράδεκτη.
  – Η δεύτερη αίτησή μου για εξέλιξη αξιολογήθηκε θετικά με απόφαση του εκλεκτορικού σώματος της 18.9.2013.
  – Το βιβλιαράκι “Φιλοσόφων κρίσεις. Υλικό μελέτης μιας περίπτωσης ακαδημαϊκής κρίσης στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο” είναι έτοιμο, αλλά δεν ξέρω αν θα το εκδώσω ποτέ…

  Π.Θ.

Comment pages
1 2 905
Comments are closed.