Home > Γενικά > Νέο εγχείρημα: αξιολόγηση κολεγίων

Νέο εγχείρημα: αξιολόγηση κολεγίων

Αφού το κράτος είναι ανίκανο να βάλει τάξη στο χάος των ιδιωτικών κολεγίων ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε εμείς. Η ανάγκη υπάρχει. Χιλιάδες μαθητές και οι οικογένειές τους χρειάζονται αντικειμενική, αμερόληπτη πληροφόρηση για την ποιότητα της πληθώρας των ιδιωτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας/μεταλυκειακής εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Ελλάδα, ιδίως μετά την διαφαινόμενη αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους τους που επιβάλλει η ΕΕ. Βιβλιομετρικές αναζητήσεις εδώ είναι άχρηστες, αφού ελάχιστη έρευνα γίνεται στα ιδρύματα αυτά. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες από την ιστοσελίδα τους και στοιχεία από τη διοίκησή τους (π.χ. προσόντα διδασκόντων, σύνθεση σπουδαστικού πληθυσμού, προγράμματα σπουδών, κτλ) και να τα συνθέσουμε σε μια όσο γίνεται πληρέστερη αποτίμηση. Τα καλύτερα από αυτά θα είναι νομίζω πρόθυμα να μοιραστούν αυτές τις πληροφορίες. Αργότερα, θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε και επίσκεψη μιας επιτροπής στις εγκαταστάσεις του κάθε ιδρύματος. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή ενός πραγματικά ανεξάρτητου οργανισμού για την αξιολόγηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ξέρω, είναι φιλόδοξο, αλλά γιατί όχι.

Αρχίζω με μια λίστα ιδιωτικών κολεγίων (θα συμπληρώνεται συνεχώς):

Τα 11 μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων

Applied Arts Studies
akto Art & Design
BCA Business Studies
City Liberal Studies (Thessaloniki)
ICBS Business School
Mediterranean College
Aegean College
ΒΑΚΑΛΟ
British-Hellenic College
South European College, Ellanion
IST Studies

Άλλα (λίστα από Απογευματινή, 14/7/08):

Deree
American College of Thessaloniki
Hellenic American University
iCon
American University of Athens
University of Indianapolis, Athens
New York College
North College (Thessaloniki)
IEK AKMH
Athens GSM
Athens Metropolitan College
CMA
Dimitris Perrotis College of Agricultural Studies (American Farm School)
Institution D’Etudes Francophones
SBE
City University of Athens
Alpine Center (Hotel & Tourism)
Central College
DEI Arts, Science & Technology
Hellenic management association (EEDE)
Mediterranean Business School

Μόνο μεταπτυχιακά:
ALBA
Athens Information Technology

Προσθέστε και σεις όσα δεν περιλαμβάνονται παραπάνω.

ΥΓ. Άλλη χρήσιμη λίστα:
http://www.thought.de/

Categories: Γενικά Tags:
 1. Nick
  June 8th, 2008 at 08:00 | #1

  Καλή ιδέα. Ας αρχίσει η αξιολόγηση από τα ιδιωτικά κολλέγια.

 2. AAT
  June 8th, 2008 at 10:14 | #2

  @ Θέμης
  Καλή η ιδέα και οι πιθανές προεκτάσεις της (σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης ίσως).
  Αξιολόγηση όμως στο φλού δεν γίνεται.
  Χρειάζονται συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης (στα οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν κατά κάποιο τρόπο οι “κριτές-αξιολογητές”).
  Επιπλέον, για να υπάρχει εγκυρότητα, χρειάζεται ένα νομικό πρόσωπο.

  Μήπως είναι καιρός να σκεφτείς (και οι άλλοι πιό ειδικοί) τη δημιουργία μιας ΜΚΟ?
  Μιας οργάνωσης δηλαδή που θα έχει συγκεκριμένους στόχους, θέματα, μεθοδολογία κλπ. και που θα προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν σοβαρό πυρήνα διαλόγου για τη μεταρρύθμιση.

  Γνώμη μου είναι ότι η απροσδιόριστη και αφηρημένη συζήτηση είναι καλή μεν για brainstorming και εκτόνωση, από την άλλη όμως δεν οδηγεί σε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 3. Ioannis Brilakis
  June 8th, 2008 at 10:15 | #3

  Αχ και να είχαμε αναγνώστη του blog μέλος ΔΕΠ στατιστικής, να μπορούσε να βάλει τέτοιες ενέργειες ως διπλωματικές εργασίες…

 4. petros
  June 8th, 2008 at 12:29 | #4

  Dialexa tuxaia 3 apo ta links twn kolegiwn poy para8etontai sto ar8ro kai oute ena apo auta den exei
  plirofories gia tous sinergates tous ta biografika tis
  “pergamines” tous pou leme. Pws xerei o ka8enas an didaskoun katartismenoi epistimones? De xerei. Zaria einai. Egw xerw pws ta panepistimia, ellhnika kai xena, exoun selides me tous sinergates kai autoi selides me ta
  biografika kai tin douleia tous. Sta idiwtika IEK kai mono
  i pro8esi sou na didaxeis einai arketh mallon.

 5. June 8th, 2008 at 13:44 | #5

  Δεν είναι και τόσο αρκετή πλέον. Πρέπει τουλάχιστον να είσαι εγγεγραμμένος στο εισαγωγικό μητρώο του ΕΚΕΠΙΣ και μετά να περάσεις από αξιολόγηση προκειμένου να πιστοποιηθείς κανονικά ως εκπαιδευτής. Οι μόνοι που πιστοποιούνται πολύ εύκολα ως εκπαιδευτές ενηλίκων τώρα πια είναι όσοι έχουν διδακτορικά ή/και είναι ήδη καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

 6. June 8th, 2008 at 13:49 | #6

  Κάποιοι, με μακροχρόνια εμπειρία στο αντικείμενο, έχουν ξεκινήσει την συγκρότηση ενός τέτοιου ανεξάρτητου οργανισμού…
  Ευτυχώς όμως δεν υπάρχει μονοπώλιο, ούτε το επάγγελμα είναι κλειστό!

 7. June 8th, 2008 at 14:07 | #7

  Στα δυο πρώτα ιδρύματα της ανάρτησης η κατάσταση που επικρατεί τόσο στους διδάσκοντες όσο και στο διοικητικό προσωπικό θα μπορούσε να συνοψιστεί σε δυο-τρεις λέξεις: οικογενειοκρατία, διαπλοκή και αναξιοκρατία. Το πρώτο μου πτυχίο προέρχεται από το Deree και όταν ύστερα από ένα ΜΑ κι ένα PhD σ’ ένα πολύ καλό βρετανικό παν/μιο ζήτησα να διδάξω εκεί, εισέπραξα μια ευγενική άρνηση και ακόμα… περιμένω στο ακουστικό μου, παρά το απασχολούσαν και εξακολουθούν να απασχολούν ανθρώπους ως διδάσκοντες που δεν έχουν καν διδακτορικό. Παρόμοια κατάσταση βρήκα και στο ACT. Όπως και στο Deree, τα μέλη μιας οικογένειας μπορεί να καταλαμβάνουν διάφορα πόστα, από διοικητικά (Deans) έως διδακτικά. Αυτή τη στιγμή διδάσκω σ’ ένα παράρτημα βρετανικού παν/μίου στη Θεσσαλονίκη που δεν περιλαμβάνεται στην ανάρτηση (αλλά δεν θα κατονομάσω) και πληρώνομαι λιγότερο απ’ όσο πληρωνόμουν διδάσκοντας στα δυο τελευταία χρόνια του διδακτορικού μου στο βρετανικό παν/μιο που προανέφερα. Συγκεκριμένα, από το 2005 που ξεκίνησα η αμοιβή παραμένει 15 ευρώ ανά ώρα (εννοείται χωρίς επιπλέον χρήματα τις γιορτές και το καλοκαίρι). Πρόκειται μάλιστα για χρήματα τα οποία παίρνω από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιούνιο στα μέσα κάθε επόμενου μήνα και χωρίς να ξέρω αν το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα εγγραφούν αρκετοί φοιτητές ώστε να μπορώ να συνεχίσω να διδάσκω. Κάπως έτσι έχει αυτή τη στιγμή η κατάσταση στα ελληνικά ‘κολέγια’, τόσο από πλευράς (αν)αξιοκρατίας όσο και αποδοχών.

 8. Παραμυθιασμένος
  June 8th, 2008 at 14:22 | #8

  AAA!! Αξιολόγηση χωρίς βιβλιομετρικές αναφορές!!! Τι λέτε φίλτατοι. Ξεχάσατε πως μετράτε την αξία του επιστήμονα!!! Τι είναι αυτό με εσάς. Τους Πρυτάνεις τους κάνατε ρόμπα (ορισμένους από αυτούς!!!) με αυτό το σύστημα. Αλλους τους έχετε κατατάξει για τα σκουπίδια (βλ. μέλη ΠΟΣΔΕΠ). Τώρα θα κάνετε αξιολόγηση με άλλα κριτήρια!!! Μήπως εξυπηρετείτε άλλα συμφέροντα μακρά από την πρόοδο και την αναβάθμιση των ΑΕΙ; Ρωτώ γιατί προσωπικά δεν το πιστεύω. Φοβάμαι όμως από την στροφή σας που με ζάλισε.

 9. Nick
  June 8th, 2008 at 14:35 | #9

  Ας μην αυτοπαραμυθιαζόμαστε. Η αξιολόγηση οφείλει να περιλαμβάνει αναφορές.

 10. June 8th, 2008 at 15:02 | #10

  YΓ: Ξέχασα να πω ότι, αν και κοινωνιολόγος, μου ζητήθηκε τόσο από αυτό στο οποίο εργάζομαι όσο κι από ένα άλλο ‘κολέγιο’ παλιότερα (το οποίο περιλαμβάνεται στην ανάρτηση), να διδάξω – και σε μια περίπτωση δίδαξα – από πολιτικές επιστήμες και ιστορία μέχρι… ψυχολογία.

 11. Nick
  June 8th, 2008 at 15:08 | #11

  Ιδού λοιπόν ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ της αξιολόγησης. Επειδή δε πρέπει να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να αξιολογηθούν τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ επίσης.

 12. June 8th, 2008 at 15:45 | #12

  πολύ καλή ιδέα.
  American University of Athens

 13. Ioannis Brilakis
  June 8th, 2008 at 16:37 | #13

  Τα κολέγια στην Ελλάδα θεωρώ οτι εξυπηρετούν την ένοια του αμερικανικού κολέγιου, δηλαδή του ελληνικού ΙΕΚ. Συνεπώς παραμυθιασμένε δεν υπάρχουν απαιτήσεις έρευνας πολύ απλά γιατί σκοπός των ιδρυμάτων αυτών είναι καθαρά η διδασκαλία. Ας μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο καλάθι.

 14. obama
  June 8th, 2008 at 16:53 | #14

  Και πως θα διαπιστώσετε αν οι εξετάσεις είναι αδιάβλητες ή αν για παράδειγμα οι καθηγητές δίνουν τα θέματα που θα πέσουν από πριν?

 15. June 8th, 2008 at 17:45 | #15

  obama: YES WE CAN !!!

  :)

 16. Παραμυθιασμένος
  June 8th, 2008 at 17:48 | #16

  Δηλαδή Αμερικάνικα Κολέγια = Ελληνικά ΙΕΚ. Μπράβο τότε σε εσάς και στον κ. Λαζαρίδη που θέλετε να τα αξιολογήσετε.

 17. Panos Kokkinos
  June 8th, 2008 at 18:59 | #17

  Αξιολόγηση απ’ έξω δεν γίνεται – παρά μόνον για την ποιότητα/επάρκεια των αποφοίτων. Η συζήτηση εδώ δεν μπορεί παρά να είναι περιπτωσιολογία.

 18. June 8th, 2008 at 22:04 | #18
 19. June 8th, 2008 at 22:05 | #19
 20. Servitoros
  June 8th, 2008 at 22:20 | #20

  Το American University of Athens ή Southern (Comfort) University είχε στο παρελθόν απασχολήσει τα ΜΜΕ για μια κομπίνα με αναβολές για το στρατό. Προφανώς ισχύει το when in Rome do as the Romans do.

 21. June 9th, 2008 at 00:25 | #21

  Έχουνε γίνει πολλές πουστιές πάνω σε αυτά.Μη ψάχνεις τίποτα…

 22. Vangelis
  June 9th, 2008 at 01:20 | #22

  Καλά υπάρχουν κάτοχοι Phd που πάνε και δουλεύουν σε κολέγια με 15 € την ώρα!!!
  Τα ΙΕΚ δίνουν περισσότερα βρε παιδιά. Τα ΚΕΚ ακόμα περισσότερα.

  Αληθεύει ότι οι διοκτήτες κολεγίων επιθυμούν μόνο ένα ποσοτό απο τους καθηγητές τους να έχουν (υποχρεωτικά) Phd;

 23. AAT
  June 9th, 2008 at 09:06 | #23

  @ Vangelis

  είπες: “Καλά υπάρχουν κάτοχοι Phd που πάνε και δουλεύουν σε κολέγια με 15 € την ώρα!!!”

  Αν το έχεις πάρει δι’ αλληλογραφίας (*) και με 10 € την ώρα καλά είναι.

  Δεν είναι όλα τα PhD τα ίδια (βλ. ενδιαφέρον άρθρο στο “Nature-EMBO Reports”: “What is a PhD?” του Dr Frank Gannon, 2006, h-t-t-p-:// http://www.nature.com/embor/journal/v7/n11/full/7400842.html).

  ______________________________

  (*) Είναι της μόδας τελευταία το Distance learning:

  1) βλ. Masters Online with the University of Liverpool (h-t-t-p-:// liverpool.ohecampus.com/index.php?Ref=wwgoo1xxxx&gclid=COHFodrT5pMCFQkYQgod3Q-pzA)

  2) βλ. Doctoral Degree Programs online στο Atlantic International University – Honolulu !!! (h-t-t-p-:// http://www.aiu.edu/Doctorate.html)

 24. June 9th, 2008 at 14:28 | #24

  Vangelis έφερα το προσωπικό μου παράδειγμα όχι για να το κάνω ριάλιτι το πράγμα – ελπίζω να μην έδωσα τέτοια εντύπωση -, αλλά διότι υπάρχει, εκεί έξω μια ολόκληρη γενιά ‘overqualified’ νέων ή σχεδόν νέων Ελλήνων που κάνουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και αλλού αλλά η Ελλάδα αδυνατεί στη συνέχεια να τους απορροφήσει. Γι’ αυτό και πολλοί παραμένουν εκτός Ελλάδας ή αν επιστρέψουν, αναγκάζονται να αρχίσουν τις εκπτώσεις στις προσδοκίες τους ή απλώς να ξαναφύγουν. Αυτήν ακριβώς την αγωνία όλων αυτών των ανθρώπων που νιώθουν ότι η Ελλάδα δεν τους θέλει προσπάθησα να εκφράσω και με αυτή την παλιότερη ανάρτηση στο blog μου.

  Το τελευταίο που λες ασφαλώς και ισχύει (το είπα και πριν).

 25. June 9th, 2008 at 20:17 | #25

  Πρόσφατα τα κολλέγια που συνεργάζονται με Βρεττανικά πανεπιστήμια αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητη αρχή της Μ.Βρεττανίας. Δεν τα εξαγνίζει βέβαια αυτό αλλά είναι κάτι μπροστά στην ανυπαρξία κάθε αξιολόγησης των Ελληνικών ΑΕΙ-ΤΕΙ.
  Επίσης οι καθηγητές αξιολογούνται απο τους μαθητές και η γνώμη αυτή λαμβάνεται πολλές φορές σοβαρά υπόψη.
  Σίγουρα έχουν βγεί πολλά “στουρνάρια” από τα κολλέγια, αλλά γνωρίζω και αρκετούς αποφοίτους κολλεγίων που συνέχισαν στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ με πολύ καλές μεταπτυχιακές σπουδές και με αξιόλογη σταδιοδρομία.
  Οι γενικεύσεις δεν ωφελούν. Άλλωστε τα κολλέγια λειτουργούν υπό καθεστώς αβεβαιότητας, θα γίνει η αναγνώριση; αν όχι θα κλέισουν; κλπ. Υπο αυτές τις συνθήκες αναγκαστικά θέματα όπως η έρευνα μένουν πίσω.
  Η αναγνώριση πιστεύω ότι θα δημιουργούσε κάποια αξιόλογα ιδιωτικά πανεπιστήμια και κάποια ανάξια λόγου, όπως άλλωστε είναι και τα υπάρχοντα δημόσια.

 26. K
  June 9th, 2008 at 20:48 | #26

  Αυτοί θέλουν να αξιολογούνται τα κολλέγια ανάλογα με το τι γραβάτα φοράει ο πρύτανης στην απονομή πτυχίων,τι παπουτσάκι έχει ο απόφοιτος,πόσο μεγάλος είναι ο πάπυρος και ποια πολιτικά πρόσωπα παραυρίσκονται στην τελετή απονομής.
  Επίσης αν οι απόφοιτοι φοράνε καπέλα στην απονομή(αυτά λείπουν από τους απόφοιτους ελληνικών πανεπιστημίων με αποτέλεσμα το φοβερό χάλι της εκπαίδευσης).
  Τέτοιες λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά στην ποιότητα.

 27. nkorf
  June 9th, 2008 at 20:58 | #27

  Apo ta parapano kolegia tis listas auto pou nomizo pou exei para poli kali poiotita ereunas kai didaskalias einai to ALBA to opoio einai ekseidikeumeno stis epistimes oikonomias/dioikisis. Nomizo oloi oi didaskontes exoun PhD kai arketoi autous (p.x. mavros) exoun aksiologi akadimaiki parousia.
  Episis to Athens Information Technology tha mporouse na entaxthei se auti ti katigoria an kai prosferei mono metaptixiaka (se sinergasia me to CMU)

 28. June 9th, 2008 at 21:26 | #28

  «Πρόσφατα τα κολλέγια που συνεργάζονται με Βρεττανικά πανεπιστήμια αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητη αρχή της Μ.Βρεττανίας. »

  Πού είναι τα αποτελέσματα;

 29. June 10th, 2008 at 08:52 | #29

  @K αυτά που λες είναι αυθαίρετα. Πάντως ακόμα κι αυτό έχει αξία. Το φθινόπωρο παραβρέθηκα σε αποφοίτηση μεταπτυχιακών στο Παν.Αθηνών και η κατάσταση ήταν ακαταστασία, φασαρία, και τσαπατσουλιά. Εν πάσει περιπτώσει η αποφοίτηση είναι μια σημαντική στιγμή για το φοιτητή και αξίζει σεβασμού.
  Η πραγματικότητα είναι όμως ότι ελέγχονται όλες οι διαδικασίες, γίνονται ιδιαίτερες συνεντεύξεις με μαθητές και καθηγητές, ελέγχονται οι χώροι εκπαίδευσης, τα εκπαιδευτικά μέσα, τα εργαστήρια, η βιβλιοθήκη, κλπ.

  @Θέμη τα αποτελέσματα δεν τα γνωρίζω ακόμη γιατί αυτή η αξιολόγηση έγινε προς το τέλος Μαϊου.

  Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι η άποψη “καλά δημόσια, κακά ιδιωτικά” που ισχύει στην Ελλάδα είναι εσφαλμένη. Κάποια τμήματα από πανεπιστήμια ή κολλέγια (δημόσια ή ιδιωτικά) κάνουν καλή δουλειά κάποια όχι. Είναι δε σημαντικό ότι κάποια κολλέγια (όπως το ALBA και το AIT που αναφέρει ο @nkorf) κάνουν καλά τη δουλειά τους σ’ αυτό το αβέβαιο περιβάλλον του νεοελληνικού κράτους.

 30. Citizen
  June 10th, 2008 at 12:06 | #30

  Αξιολόγηση πανεπιστημίων, κολλεγίων και όλου του άλλου συναπαντήματος από ένα φορέα που δεν έχει θεσμικό χαρακτήρα το μόνο που θα καταφέρει είναι να εντάξει και αυτό το φορέα (τον δικό σας) εν προκειμένω στην “ελληνική πραγματικότητα”! Άποψή μου είναι πως η φωνή σας είναι πολύ χρήσιμη ως έχει. Κάνετε την έρευνά σας και δημοσιοποιείστε τα αποτελέσματά της. Όμως για το δικό σας καλό και για την αποτελεσματικότητά σας αποφύγετε τον πειρασμό της βαρύγδουπης Αξιολόγησης. Τα αποτελέσματα θα είναι πολύ χρήσιμα για πολλούς, κυρίως όμως για τα παιδιά που εμπιστεύονται τη ζωή τους σε θεσμικούς και μη τσαρλατάνους. Εδώ οι άλλοι έτρωγαν τη σύνταξη του πρωθυπουργού της χώρας! Άλλοι …έλαβαν το Νόμπελ ειρήνης. Τα κόμματα που κόπτονται για την Παιδεία έχουν ολόκληρα κομματικά επιτελεία …διαφώτισης των εγκάθετων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Προσοχή όμως, ας μη καούν ξερά και χλωρά όλα μαζί προς χάρη του εντυπωσιασμού. Θα ήταν άδικο.
  Άποψή μου και την καταθέτω ευθαρσώς!

 31. Αλεξ
  November 17th, 2008 at 22:20 | #31

  Ξέρει κανείς να μου πει σχόλια για τον τομέα της Ψυχολογίας για το Μediterranean college Αθήνα;Είμαι ανάμεσα σε αυτό και το CITY COLLEGE Θεσσαλονίκη

 32. December 24th, 2008 at 15:52 | #32

  kapoios parapanw eipe : “Αν το έχεις πάρει δι’ αλληλογραφίας (*) και με 10 € την ώρα καλά είναι”

  giati re file, exeis kanei esy DL ptyxio kai ksereis tis dyskolies tou?Se plhroforw oti merikes fores einia pio dyskolo apo to paradosiako panephstimio mias kai prepei na ta kaneis ola monos sou.den exeis tou kathigites na se voithoun se real time k pernas kai tis eksetaseis se kentra me eksetastes agnwstous kai me to pou kounitheis sou mazevoun thn kola.

  exw BSc(4 xronia) kai MSC apo DL panephstimia kai kserw poly kala ton kopo. twra gia ta 10€ thn wra…opws eipe kai o filos parapanw, egw pou zw kai doulevw eksw tha to skeftw na ksanarthw otan edw sthn gallia mou dinoun prwto mistho 2500 kai theoroumai Mhxanikos enw sto Ellada otan perasa interviews mou leei: 750 kai an thes!!Loipon…

  tespa…kales giortes

 33. Θέμης Λαζαρίδης
  March 25th, 2010 at 16:07 | #33

  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_24/03/2010_330207

  Στο ΣτΕ προσέφυγε το «Hellenic American University»
  Για τη σφράγιση του κτηρίου που στεγάζεται το συγκεκριμένο ίδρυμα και η αφαίρεση των επιγραφών με την επωνυμία του.

  Με αίτηση που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το «Hellenic American University» και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), η από 1.3.2010 απόφαση της υπουργού Παιδείας, με την οποία διατάχθηκε η σφράγιση του κτηρίου που στεγάζεται το συγκεκριμένο ίδρυμα (Καπλάνων 12) και η αφαίρεση των επιγραφών με την επωνυμία του.

  Στην αίτηση αναφέρεται ότι το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο δεν εμπίπτει στον Ν. 3696/2008 για τη λειτουργία των Κολεγίων και των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, καθώς είναι δημόσιο Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με αμερικανικό νόμο του 2004. Παράλληλα, επισημαίνεται από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο ότι η σφράγισή του είναι αντίθετη στις συνταγματικές διατάξεις, που κατοχυρώνουν το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της συμμετοχής της οικονομικής ζωής της χώρας. Ακόμη, ότι η διακοπή της λειτουργίας του παραβιάζει παράλληλα και δύο συνταγματικές αρχές. Αυτές της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης.

  Υποστηρίζεται επίσης ότι η διακοπή λειτουργίας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου έρχεται σε αντίθεση και με άλλες συνταγματικές διατάξεις, όπως είναι της προηγούμενης ακρόασης, αλλά και με διατάξεις της ΕΣΔΑ, που κατοχυρώνουν την περιουσία των πολιτών.

  Παράλληλα, αναφέρεται στην αίτηση ότι η σφράγιση του Πανεπιστημίου έρχεται σε αντίθεση με την υπερνομοθετικού περιεχομένου διμερή συμφωνία οικονομικής, επιστημονικής, τεχνολογικής εκπαίδευσης, κ.λπ., μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, που έχει ακυρωθεί με το Ν. 1982/1991. Τέλος, ότι η λειτουργία του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου είναι σύμφωνη με το άρθρο 16 του Συντάγματος που αφορά τη λειτουργία των Πανεπιστημίων.

 34. eleos
  March 25th, 2010 at 17:52 | #34

  Καλά αυτούς γιατί τους έκλεισαν, επειδή χρησιμοποίησαν τον ιερό και απαγορευμένο όρο “university”? Πάλι καλά που δεν τους λιθοβόλησαν κιόλας, όπως έκαναν οι αρχαίοι Εβραίοι με όσους πρόφεραν το απαγορευμένο όνομα του Θεού.

 35. BananaRepublic
  March 25th, 2010 at 19:11 | #35

  @Michail
  Vive la France – καλά είσαι εκεί…
  Τώρα για τη δυσκολία του DL, υπάρχει, βέβαια, λόγω της απόστασης, κλπ. Αλλά η ύπαρξη των δυσκολιών που ανέφερες δεν λέει κάτι για την ποιότητα των σπουδών ούτε την ποιότητα του πτυχιούχου. Όπως και στα “κανονικά” πανεπιστήμια, υπάρχουν σπουδές και σπουδές.

 36. Θέμης Λαζαρίδης
  December 1st, 2010 at 00:05 | #36

  27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
  Α Π Ο Φ Α Σ Η

  Θέμα: Απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ για το θέμα της δικαιόχρησης (franchising) και της παράνομης λειτουργίας δήθεν «αμερικάνικων πανεπιστημίων».

  Η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ στην 6η συνεδρίαση της 27 Νοεμβρίου 2010, αφού έλαβε υπόψη της παλαιότερες αποφάσεις της Ομοσπονδίας (π.χ. βλέπε απόφαση της Ε.Γ. στην 8η συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου 2010) καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις στο σχετικό θέμα αποφασίζει τα ακόλουθα:

  1. Να ζητήσει από Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για μια ακόμα φορά να αποσύρει τον αποικιακού τύπου και καθαρά αντισυνταγματικό Νόμο 3696/2008 για τα «Κολέγια», με τον οποίο (Άρθρο 10) ουσιαστικά ιδρύονται (καθαρώς κερδοσκοπικά) ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα -επιφέροντας έτσι στην πράξη ουσιαστική ανατροπή στη δομή της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

  2. Να ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων την απαγόρευση της λειτουργίας των επιχειρήσεων μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που συνεργάζονται με σχέση δικαιόχρησης (franchising) με ξένα Πανεπιστήμια. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό έχει κάνει η Πορτογαλία, κατά δήλωση του αντίστοιχου Υπουργού Παιδείας ενώπιον του έλληνα Πρωθυπουργού και όλης της Πολιτικής Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στη συνάντηση των Δελφών.

  Ειδικότερα για την ιδιωτική επιχείρηση, που φέρει το όνομα “Hellenic American University” (HAU), αποφασίζει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

  Α. Παρέμβαση του Προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ, του Προέδρου της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, του Προέδρου του Νομικού Τμήματος του ΕΚΠΑ, Πρυτάνεων και Προέδρων ΤΕΙ, στο Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας κατά την εκδίκαση στις 10 Δεκεμβρίου 2010 της Αίτησης ακύρωσης που έχει υποβάλλει η εν λόγω επιχείρηση κατά της απόφασης της Υπουργού Παιδείας για τη διακοπή της λειτουργίας της. Την αίτηση έχουν καταθέσει το HAU και η συνδεόμενη με αυτό Ελληνοαμερικανική Ένωση.

  Β. Να παρακολουθήσει στενά την εξέλιξη της ένστασης που έχει υποβληθεί από τον Πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ και τον Πρόεδρο της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ καθηγητή Γιάννη Τσάκνη στις 17 Οκτωβρίου 2010, στην Επιτροπή Πιστοποίησης (accreditation) Ιδρυμάτων του Βορειοανατολικού Τμήματος των ΗΠΑ (New England Association of Schools and Colleges -NEASC), στην οποία εκτίθενται οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να αναγνωριστεί ως ίδρυμα παροχής ανώτατης εκπαίδευσης ένα ίδρυμα, που έχει μεν ιδρυθεί στις ΗΠΑ (Πολιτεία του New Hampshire), αλλά υπάρχει ως “Πανεπιστήμιο” αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα, δηλαδή σε μια χώρα ανεξάρτητη των ΗΠΑ και με δικούς της νόμους ως προς τη λειτουργία των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης.

  Γ. Να αποστείλει ανοικτές επιστολές προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Διαμαντοπούλου με λεπτομερή ενημέρωση για άλλη μια φορά για το όλο θέμα που έχει διαμορφωθεί και τις σημαντικές παραλήψεις των αρμοδίων.

  Τέλος, επειδή ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι και το έτερο «Πανεπιστήμιο» με τη συμπληρωματική ονομασίας «American University of Greece» επί της Κηφισίας, παρά τις αποφάσεις της Υπουργού συνεχίζει να λειτουργεί ανενόχλητο. Ζητάμε την άμεση και κυρίως αποτελεσματική παρέμβαση του Υπουργείου. Γνωρίζουμε ότι έχουν στην διάθεσή τους όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Δεν είναι δυνατόν, σε μια εποχή που όλοι μας καλούμαστε να κάνουμε τεράστιες θυσίες, κάποιοι να κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εξαπατώντας τους νέους μας και τις οικογένειές τους.

  Ο Πρόεδρος

  Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης
  Καθηγητής Ε.Μ.Π. Η Γραμματέας

  Ευγενία Μπουρνόβα
  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α.

  Συνημμένα:
  1) Ανοικτή επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Διαμαντοπούλου για το “Hellenic American University”
  2) Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για το “Hellenic American University».
  3) Την ένσταση που έχει υποβληθεί από τον Πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ και τον Πρόεδρο της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ καθηγητή Γιάννη Τσάκνη στις 17 Οκτωβρίου 2010, στην Επιτροπή Πιστοποίησης (accreditation) Ιδρυμάτων του Βορειοανατολικού Τμήματος των ΗΠΑ (New England Association of Schools and Colleges –NEASC).

 37. panos
  December 1st, 2010 at 02:06 | #37

  “2. Να ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων την απαγόρευση της λειτουργίας των επιχειρήσεων μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που συνεργάζονται με σχέση δικαιόχρησης (franchising) με ξένα Πανεπιστήμια.”

  Σωστό καθώς δεν ελέγχονται από το κράτος παρά μόνο απ’ το μητρικό πανεπιστήμιο με τη γνωστή επιμέλεια.

 38. Choris Meso
  December 1st, 2010 at 07:56 | #38

  Όχι πως αυτά που ελέγχονται από το κράτος (ΑΕΙ και ΑΤΕΙ) ελέγχονται καλύτερα… πιστεύω πάντως πως τα κολέγια έχουν και έναν φόβο μήπως φτάσουν παράπονα στο μητρικό πανεπιστήμιο.

Comments are closed.